AKO PUTIN ZAVRNE SLAVINU, NAJJAČA SILA EU JE U PROBLEMU Zalihe gasa blizu maksimuma, ali ni to nije dosta!
Foto: Shutterstock

"Čak i ako zalihe gasa u Nemačkoj budu popunjene 95 odsto do novembra, to bi pokrilo samo dva i po meseca potražnje za grejanjem, industrijom i električnom energijom, ako Rusija u potpunosti prekine snabdevanje. Nemačke rezerve prirodnog gasa se možda pune brže nego što je uobičajeno, ali će se zemlja i dalje boriti da ima dovoljno gasa da preživi predstojeću zimu", kaže Klaus Miler, predsednik Federalna agencija za mreže, energetski regulator u zemlji, prenosi "Blumberg".

On je naveo da su skladišta gasa trenutno popunjena 77 odsto. 

"Malo smo brži od onoga što smo nekada bili u smislu punjenja skladišta, ali to nije znak da se možemo opustiti. Umesto toga, to bi trebalo shvatiti kao podsticaj. Nastavimo tako", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ispunjavanje novembarskog cilja od 95 odsto popunjenih kapaciteta izgleda "teško ostvarivo" jer je nekim lokacijama za skladištenje potrebno više vremena da se popune.

"Uz rizik od hladnije jeseni nego što je uobičajeno, i mogućnost daljih poremećaja u snabdevanju, cilj koji je odredila vlada da skladišta budu 85 odsto popunjena do oktobra mogao bi biti izazov", objasnio je Miller.

Protok ruskog gasa kroz Severni tok trenutno iznosi samo oko 20 odsto kapaciteta, što je navelo Nemačku da više puta upozorava da snabdevanje može biti potpuno prekinuto u bilo kom trenutku dok Moskva uzvraća za sankcije zbog njenog rata u Ukrajini.

 

 

"Ne mogu da vam obećam da će sva skladišta u Nemačkoj biti popunjena 95 odsto u novembru, čak i pod dobrim uslovima ponude i potražnje. U najboljem slučaju, tri četvrtine njih će ispuniti cilj", navodi on.

Podsetimo, Nemačka, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, pokušava da popuni svoje zimske zalihe nakon što je Moskva drastično smanjila protok na ključnom gasovodu Severni tok, pogoršavajući najgoru energetsku krizu u Evropi u poslednjih nekoliko decenija,

Vlada je pozvala na smanjenje potrošnje, upozorila na racionalizaciju i ove nedelje uvela namet na korišćenje gasa. "Još uvek ne znamo kako će se kriza razvijati. Ne možemo dati nikakvu sigurnost da bi neki potrošači mogli biti isečeni pre drugih. Bili smo transparentni, ali znam da to nije zadovoljavajuća vest", rekao je Miler. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading