ZEMLJA U KOJOJ JE UMRLA NADA Godinu dana od odlaska Amerikanaca i povratka Talibana na vlast
Foto: Shutterstock

Juče je obeležena prva godišnjica ponovnog ulaska Talibana u Kabul nakon povlačenja SAD iz Avganistana. Talibani su 15. avgust proglasili državnim praznikom, ali mnogima juče nije bilo do slavlja, pošto su se obistinila strahovanja stanovnika te zemlje da će se povratkom Talibana na vlast vratiti i njihova strahovlada po kojoj su bili poznati pre nego što su SAD napale i potom okupirale Avganistan kao odgovor na terorističke napade 11. Septembra 2001. godine.

Iako su Talibani obećali da će dozvoliti ženama da se školuju i da rade, u praksi se pokazalo da od toga nema ništa. Na hiljade žena je otpušteno ili bilo prisiljeno da napustiti posao u vladinim agencijama i u privatnom sektoru. Mali broj njih je nastavio da radi, dok je devojčicama dozvoljeno da pohađaju samo šest razreda osnovne škole. Desetine hiljada devojčica isterano je iz srednih škola, a mnoge su konstatovale da su njihovi životi izgubili smisao.

Jedna od njih, koja je do povratka Talibana na vlast bila policajcka, danas preživljava tako što prosi na ulici zabrađena od glave do pete.

- Muž mi je umro i mogla bih da izdržavam sebe i dve ćerke da sam ostala u policiji, ali pošto sam dobila otkaz nije mi preostalo ništa drugo do da prosim – rekla je žena koja se predstavila kao Marijam.

ZEMLJA U KOJOJ JE UMRLA NADA Godinu dana od odlaska Amerikanaca i povratka Talibana na vlast

EPA/STRINGER

 

- Talibani traže žene koje su radili u policiji i u stalnom sam strahu šta će biti s mojoj decom ako me pronađu – dodala je ona, konstatujući da joj burka u ovoj situaciji spasava glavu, pošto joj se ne vidi lice i niko je ne može prepoznati.

U ogromnim problemima je i ostatak zemlje, pošto više od polovine, a to je oko 23 miliona ljudi, nema dovoljno ili čak nimalo hrane. S porastom siromaštva kontroli se otrgla i ilegalna prodaja organa.

Bankarski sistem je skoro propao, hiljade preduzeća je zatvoreno, a nezaposlenost, siromaštvo i glad su dostigli alarmantne nivoe. U porastu su i mnoge bolesti kao što su neuhranjenost, boginje i dečja paraliza.

Nakon što su talibani preuzeli vlast, došlo je do prekida isporuke međunarodne pomoći. Nijedna država nije priznala privremenu vladu talibana. Većina zemalja je zatvrila ambasade u Kabulu i još ne planira povratak, barem dok talibanska vlast ne popusti s primenom rigidnih zakona. A tome se ne nazire ni početak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading