Talibani proslavili godinu dana od ulaska u Kabul
EPA/STRINGER

Talibanski borci su danas proslavili godinu dana od kada su počeli da preuzimaju vlast u Avganistanu ulaskom u Kabul, pošto su svrgnuli legalno izabranu vlast te zemlje.

Borci su ispalili slavljeničke pucnje u vazduh u Kabulu i mahali crno-belom zastavom, obeležavajući godinu dana otkako su umarširali u prestonicu, navodi Rojters.

"Ovaj dan je dan pobede istine nad laži i dan spasa i slobode avganistanske nacije", saopštio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid, prenosi Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da je Avganistan danas bezbedniji nego što je bio kada su se talibani borili protiv snaga SAD i njihovih saveznika, ali da se vlast te zemlje suočava sa velikim ekonomskim problemima koji su velikim delom nastali zbog toga što vlade brojnih zemalja odbijaju da je priznaju.

Avganistan dobija mnogo manje sredstava namenjenih razvoju nego ranije, jer međunarodna zajednica zahteva da talibani poštuju prava Avganistanaca, posebno devojčica i žena kojima je ograničeno pravo na rad i obrazovanje.

Talibani zahtevaju da se vrati devet milijardi dolara centralne banke Avganistana koje se drže u inostranstvu, ali njihovi pregovori sa SAD su otežani, jer Vašington insistira da lider talibana odstupi sa funkcije drugog čoveka te banke.

Talibani odbijaju da ispune zahteve međunarodne zajednice, navodeći da poštuju sva prava Avganistanaca u okviru njihovog tumačenja islamskog zakona.

Talibani su poslednji put bili na vlasti kasnih devedesetih godina prošlog veka, a 2001. godine zbacila ih je koalicija predvođena SAD.

Ponovo su preuzeli vlast sredinom avgusta prošle godine, tokom haotičnog povlačenja SAD i NATO iz Avganistana, navodi AP.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading