INFLACIJA I RECESIJA DAVE AMERIKANCE Ekonomski rat protiv Rusije uzima veliki danak
Shutterstock/Suwicha

Prema podacima Biroa za statistiku rada američkog Ministarstva rada objavljenim u sredu, ovo je najveće povećanje cena hrane od 1979. godine.

Cene potrošačkih dobara i usluga u julu nisu porasle u odnosu na jun.

U odnosu na 2021. godinu, stopa inflacije u julu iznosila je 8,5 odsto. U junu je iznosio 9,1 odsto, najviše za 41 godinu. Stopa je pala u julu zbog nešto nižih cena energenata.

Cene hrane su u julu povećane za 1,1 odsto u odnosu na jun i 10,9 odsto u odnosu na jul 2021. godine. Bio je to sedmi uzastopni mesec u kojem su cene hrane porasle za najmanje 0,9 odsto. Cene hrane u restoranima u julu porasle su za 0,7 odsto u odnosu na jun i 7,6 odsto u odnosu na jul 2021. godine.

Što se tiče cena hrane, najveći rast su doživela jaja. U julu su jaja poskupela za 4,3 odsto u odnosu na jun i 38 odsto u odnosu na jul 2021. godine. Krompir je u julu poskupeo za 4,6 odsto u odnosu na jun i 13,3 odsto u odnosu na jul 2021. godine. Maslac je u julu poskupeo za 26 odsto u odnosu na jul 2021. U istom periodu kafa je poskupela za 20 odsto.

Cene junećeg i telećeg mesa pale su u julu u odnosu na jun, a MarketVatch prenosi da njihove cene padaju već tri meseca. Kada se ovogodišnje julske cene te dve namirnice uporede sa prošlogodišnjim, ovogodišnje su veće za 3,4 odsto.

„Cene stanova i hrane su značajno porasle“, rekao je Rik Rider, specijalista za investicije u BlackRock-u, jednoj od vodećih svetskih kompanija za upravljanje imovinom. On je dodao da prošlonedeljni podaci sa tržišta rada i ovonedeljni podaci o inflaciji znače da će američka nacionalna banka nastaviti sa politikom "stezanja kaiša".

Indeks potrošačkih cena, ako se ne računaju hrana i energija, u julu je u odnosu na isti mesec 2021. godine porastao za 5,9 odsto, a samo 0,3 odsto u odnosu na jun.

Kaila Bruun, ekonomski analitičar u konsultantskoj kući Morning Consult, rekla je da je CPI pozitivna vest za ekonomiju, ali da rat u Ukrajini i nestabilnost u globalnim lancima snabdevanja i dalje utiču na cene hrane.

Bruun je dodao da bi ukupan pad cena sirovina u narednim mesecima trebalo da dovede i do pada cena hrane.

„Potrošači manje pate na benzinskoj pumpi, ali više u prodavnici“, rekao je Greg Mekbrajd, glavni finansijski analitičar na onlajn portalu za upravljanje ličnim finansijama Bankrate.

Komentari (0)

Loading