Ukrajina očekuje od Slovačke da plati tranzit ruske nafte
EPA

To je izjavio Ričard Sulik, slovački ministar ekonomije. Sulik je na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosila televizija, rekao da je do obustave protoka prošle nedelje došlo zato što je jedna zapadna banka odbila da obradi transakciju za tranzitnu taksu koju je Rusija uplatila Ukrajini, prenosi Rojters..

Istovremeno, kompanija MOL je saopštila da bi protok nafte u centralnu Evropu preko naftovoda Družba mogao da se nastavi za par dana pošto je mađarska energetska grupa preuzela na sebe da u ime ruskog Transnjefta plati tranzitnu naknadu za korišćenje ukrajinskog dela naftovoda.

ALARMANTNO U GRČKOJ! Naređena evakuacija u selu u severnom delu Zakintosa

"Preuzimanjem naknade, MOL bi mogao da obezbedi brzo rešenje tog pitanja: Ukrajinska strana se obavezala da će nastaviti transport sirove nafte u roku od samo par dana, koji je obustavljen zbog tehničkih problema koji su iskrsli na bankarskoj strani", naveo je MOL u saopštenju.

Ruska kompanija Tansnjeft je izvestila u ponedeljak da je ukrajinskI operater Ukrtransnafta zaustavio pumpanje ruske nafte ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj južnim krakom naftovoda Družba, zbog evropskih sankcija koje sprečavaju Ukrajinu da prima uplate iz Moskve.

Mađarska, Slovačka i Češka imaju ograničene mogućnost uvoza nafte od alternativnih dobavljača morskim putem, navodi britanska agencija.

PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA Premijer evropske države žestoko udario na Brisel i EU

Komentari (0)

Loading