AMERIKANCI TVRDE Tajvan bi mogao da odbije invaziju, ali bi Kina potopila većinu ratnih brodova SAD i Japana!
Foto: Printscreen/Video

Grupa američkih stručnjaka za bezbednost Centra za strateške i međunarodne studije izvela je simulaciju eventualne invazije Kine na Tajvan.

Rezultati simulacije pokazali su da bi Tajvan možda mogao da odbije invaziju, ali bi Kina potopila većinu ratnih plovila SAD i Japana.

- Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju - navodi stariji savetnik Centra za studije Mark Kensijan.

Stručnjaci su sproveli 22 simulacije i u njih 18 kineske rakete potopile bi znatan dio američkih i japanskih plovila, kao i na stotine aviona.

On ističe da su u poslednjoj izvedenoj simulaciji SAD, u konfliktu koji je trajao četiri sedmice, "izgubile" 900 borbenih letelica, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice.

Kensijan kaže da bi Kina, takođe, uništila mornaricu Tajvana, kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.

Simulacije su uključile i mogućnost da Tokio pruži podršku Vašingtonu - proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vreme zabrani korišćenje nuklearnog oružja.

Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simulacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije, prenosi "Sputnjik".

- Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori celo ostrvo - napominje Kensijan.

Situacija u vezi sa Tajvanom eskalirala je nakon nedavne posete Tajpeju predsednika Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvim direktnim zvaničnim stranim kontaktima sa tim ostrvom.

Komentari (1)

Loading
Gbear

09.08.2022 19:56

U originalnom tekstu su priznali da nisu proigravali sve scenarije, tj. one gde Kina osvaja ostrvo! Objektivno s njihove strane, uklonimo rezultate koji nam ne odgovaraju.