RAZDOR U EVROPSKOJ UNIJI Poljska ministarka: Nećemo deliti gas s drugim zemljama EU
Alo

„Energetska bezbednost je isključiva nadležnost svake držve i nikada nećemo pristati da je ustupimo Evropskoj uniji. Niko nas ne može naterati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mere. Mi ne želimo da donosimo odluke o ograničenjima u drugim državama“, rekla je Moskva, prenosi Raša tudej.

Foto: Shutterstock

 

 

Njeni komentari odnose se na plan EU da zemlje članice smanje potrošnju gasa u celom bloku za 15 posto, kako bi se popunila skladišta gasa uoči zime, zbog mogućeg prekida isporuka ruskog gasa.

Moskva je u intervjuu napomenula da plan EU nije obaveza i da ga stoga treba posmatrati kao smernicu, a ne kao zakon.

„To će biti na dobrovoljnoj bazi, a odluka po tom pitanju je u suverenoj nadležnosti svake zemlje“, naglasila je ona.

Iako plan EU, kako se čini, ne podrazumeva podelu rezervi gasa među članicama, Moskva je ipak podvukla da će Poljska u svakom slučaju zadržati svoj gas za sebe.

„Niko nam neće oduzeti naš gas. Naglašavam - EK ne može da nas natera ni na šta. Solidarnosti nema bez slobode, koja se završava tamo gde počinje prinuda“, rekla je ona i dodala:„Infrastruktura, gasovodi i kupljeni gas su vlasništvo naše države i samo mi odlučujemo kako ćemo to koristiti i za čije potrebe”.

Navodeći da „ako postoje zemlje u EU koje imaju odgovarajuće kapacitete i infrastrukturu, one uvek mogu, na osnovu bilateralnog sporazuma, da podrže svoje susede“, Moskva je ocenila da je malo verovatno da bi Brisel nametnuo Poljskoj obavezu u smislu pružanja takve pomoći.

Plan Evropske unije za vanredne situacije, u vezi sa mogućim prekidom isporuke ruskog gasa, stupa na snagu u utorak.

Plan za vanredne situacije Evropske unije za pripremu za mogući prekid isporuke ruskog gasa stupiće na snagu u utorak, nakon što je u ponedeljak objavljen u zvaničnom listu EU. Prema planu, zemlje članice EU treba dobrovoljno da smanje potrošnju gasa za 15 odsto od 1. avgusta do 31. marta naredne godine, u poređenju sa prosečnom potrošnjom u istom periodu u proteklih pet godina.

Podaci Evropske komisije pokazuju da je za postizanje zacrtanog cilja potrebno uštedeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa. Nemačka bi trebalo da troši oko 10 milijardi kubnih metara manje nego u prethodnom periodu. Krajnji cilj ušteda je priprema za mogući potpuni prekid isporuke ruskog gasa u zemlje EU, nakon što je Moskva poslednjih meseci znatno smanjila snabdevanje.

U slučaju većih nestašica gasa, novi plan za vanredne situacije predviđa mogućnost obavezne uštede. Najmanje 15 država članica EU, koje čine oko 65 odsto ukupnog stanovništva bloka, moralo bi da da saglasnost za aktiviranje takve mere. Nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Španiju, obezbedilo je izuzeće za takvu situaciju.

Plan za vanredne situacije važiće za sada godinu dana.

 

Komentari (0)

Loading