KOLUMBIJA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA Gustavo Petro položio zakletvu
EPA/Carlos Ortega

Petro, bivši član gerilske grupe M-19, položio je zakletvu pred predsednikom Senata Rojom Barerasom u Bolivar Plazi u Bogoti juče poslepodne, uz oko 100.000 zvanica, uključujući španskog kralja Felipea VI, najmanje devet predsednika zemalja Latinske Amerike i brojne ugledne Kolumbijce.

- Ne želim dve zemlje, kao što ne želim ni dva društva. Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju, rekao je Petro u svom govoru tokom inauguracije.

-Izazovi i testovi koje imamo kao nacija zahtevaju razdoblje jedinstva i temeljnog konsenzusa, naglasio je.

Najavio pregovore sa pobunjenicima i narko bandama

Petro je obećao da će oživeti mirovne pregovore sa pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i da će da primijeni mirovni sporazum iz 2016. na bivše članove gerilske grupe FARC.

MOĆNO KINESKO UPOZORENJE AMERICI Vreme je za ozbiljne posledice zbog onog što ste uradili - Alo.rs

Njegov ministar spoljnih poslova rekao je da će vlada voditi dijalog sa narko bandama i potencijalno članovima dati manje kazne u zamenu za informacije o trgovini drogom. Naoružane grupe trebalo bi da brihvate taj dogovor, rekao je Petro.

-Pozivamo sve one koji su naoružani da ostave svoje oružje u prošlosti. Da prihvate zakonske pogodnosti u zamenu za mir, u zamenu za definitivno zaustavljanje nasilja, rekao je Petro.

Takođe je pozvao na novu međunarodnu strategiju za borbu protiv trgovine drogom, rekavši da rat protiv droge koji je vodio SAD nije uspeo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading