ŽESTOKE KRITIKE PELOSI "Najgora! Razbesnela je Kinu"
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Džo Jong Sam, generalni direktor odeljenja za štampu i informisanje severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, danas je osudio posetu Pelosi granici između dveju zemalja i njene antisevernokorejske stavove.

Pelosi, koja je bila izložena salvi kritika Kine zbog uništavanja regionalnog mira i stabilnosti njenom posetom Tajvanu, stvorila je atmosferu konfrontacije sa Severnom Korejom tokom svog boravka u Južnoj Koreji, ocenio je Džo u saopštenju, prenosi AP, pozivajući se na državne medije Severne Koreje.

Džo je nazvao Pelosi najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti i dodao da je njeno ponašanje u Južnoj Koreji jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bajdenove administracije prema Severnoj Koreji.

"Bila bi fatalna greška za nju da pomisli da može da dođe na Korejsko poluostrvo bez posledica. SAD će morati skupo da plate za sve nevolje koje je izazvala gde god da je otišla, upozorio je Džo, prenosi AP.

Nakon posete Tajvanu Pelosi je otputovala u Južnu Koreju, gde je posetila pogranično područje sa Severnom Korejom i razgovarala o nuklearnom programu Pjongjanga sa predsednikom južnokorejske Nacionalne skupštine Kim Jin Pjoom, navodi AP.

Prema Kimovim rečima, njih dvoje su se složili da podrže nastojanje svojih vlada u pogledu denuklearizacije i očuvanja mira na Korejskom poluostrvu na osnovu snažnog, proširenog odvraćanja Severa od razvijanja nuklearnog programa i diplomatskih sredstava.

Pelosi je najviši američki zvaničnik koji je posetio Zajedničku bezbednosnu zonu na granici između dve Koreje od kada je tamo boravio bivši predsednik SAD Donald Tramp 2019. godine na sastanku sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Tokom posete granici između dve Koreje Pelosi nije dala nikakve snažne izjave protiv Severne Koreje, ocenjuje AP.

"Preneli smo našim snagama zahvalnost Kongresa i zemlje za njihovu patriotsku službu, jer oni stoje kao stražari demokratije na Korejskom poluostrvu, napisala je ona na Tviteru i postavila nekoliko fotografija iz te zone, prenosi američka agencija.

Pelosi je u odvojenom saopštenju navela da su ona i Kim, predsednik južnokorejskog parlamenta, ponovo potvrdili posvećenost savezu SAD i Koreje u cilju unapređenja bezbednosti, jačanju zajedničkih lanaca snabdevanja i povećanju trgovine i investicija koje su korisne za obe zemlje.''

Tenzije na Korejskom poluostrvu su i dalje visoke nakon žestokih raketnih testova Severne Koreje koje je ta zemlja sprovela ranije ove godine.

Američki i južnokorejski zvaničnici ranije su naveli da je Severna Koreja spremna da izvrši svoju prvu probu nuklearnog oružja u poslednjih pet godina.

Severna Koreja je iznela stav da se neće vraćati na pregovore o denuklearizaciji i da će se umesto toga fokusirati na proširenje svog nuklearnog programa, osim ukoliko SAD ne odustanu od svoje neprijateljske politike, očigledno misleći na međunarodne sankcije koje je Vašington uveo Pjongjangu i redovne američke vojne vežbe sa Južnom Korejom, navodi američka agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading