KRIZNI TIMOVI U FRANCUSKOJ Premijerka zbog jake suše pokreće vanredne mere
Foto: Printscreen

Born je rekla da mnoga područja u Francuskoj prolaze kroz "istorijsku situaciju", jer zemlja trpi treći toplotni talas ovog leta, prenosi AP.


„Izuzetna suša koju trenutno doživljavamo oduzima vodu mnogim opštinama i predstavlja tragediju za naše poljoprivrednike, ekosisteme i biodiverzitet", istakla je ona.

Vremenske prognoze sugerišu da bi vrućina, koja povećava isparavanje i potrebe za vodom, mogla da potraje narednih 15 dana, što bi stanje učinilo još komplikovanijom, ističe se u saopštenju.

AP objašnjava da bi vladina krizna jedinica bila zadužena za praćenje situacije u najteže pogođenim područjima i koordiniraće mere poput dovođenja vode za piće na neka mesta.

Stoga će biti praćen uticaj suše na francusku proizvodnju energije, transportnu infrastrukturu i poljoprivredu.

Ističe se da bi suša mogla da natera francuskog energetskog giganta EDF da smanji proizvodnju energije u nuklearnim elektranama koje koriste rečnu vodu za hlađenje reaktora.

Dodaje se da Francuska sada ima 62 regiona sa ograničenjima upotrebe vode zbog nedostatka kiše.

Ministar za ekološku tranziciju Kristof Becu rekao je tokom posete jugoistočnoj Francuskoj da više od 100 opština nije u stanju da snabdeva vodom za piće preko česama i da je potrebno da se snabdeva kamionom.

"Što je situacija gora, to više stavljamo vodu za piće kao prioritet u odnosu na druge potrebe", naveo je on.

AP prenosi da je jul u Francuskoj obeležio rekordan deficit padavina, sa samo 9,7 milimetara kiše prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji Meteo Frans, što je 84 odsto manje u odnosu na prosečne cifre za isti mesec u poslednje tri decenije.

Meteo Frans saopštio je i da je jul 2022. godine bio drugi najsušniji mesec od početka merenja 1958-1959.

Poljoprivrednici širom zemlje prijavljuju veće poteškoće u ishrani stoke zbog nedostatka sveže trave i primećuju pad prinosa, naročito na poljima koja se ne navodnjavaju i kod useva za koje je potrebno mnogo vode poput kukuruza.

 

Komentari (0)

Loading