NEMCI USKORO NEĆE IMATI ČIME DA SE OBRIŠU Kriza pogodila i pogrebnike, gase se krematorijumi!
Foto: Printscreen

Nemci su počeli da gase krematorijume zbog energetske krize. Predstavnici udruženja pogrebnika kažu da su zbog nedostatka ruskog gasa mnogi krematorijumi morali da pogase izvestan broj peći da bi uštedeli taj energent.

Oni upozoravaju da broj peći koje rade možda neće biti dovoljan za malo manje od milion preminulih godišnje, čije se porodice odlučuju za spaljivanje tela, te mole državu da ih izuzme iz najavljenih restrikcija.

Bez hlađenja

Neke peći su ugašene, dok ostale moraju da rade konstantno da se ne bi ohladile, budući da ponovno zagrevanje troši mnogo gasa
Svend-Jerk Sobolevski

Štednja gasa

Predsedavajući nemačkom konzorcijumu za kremacije Svend-Jerk Sobolevski objasnio je da su krematorijumi bili prinuđeni da pogase skoro polovinu peći koje imaju.

- Neke peći su ugašene, dok ostale moraju da rade konstantno da se ne bi ohladile, budući da njihovo ponovno zagrevanje zahteva mnogo veću količinu gasa - kazao je Sobolevski.

On je dodao da krematorijumi na taj način štede gas i pridržavaju se preporuka Evropske komisije o smanjenju potrošnje tog energenta za 15 odsto. Međutim, prema njegovim rečima, ne mogu svi krematorijumi da pređu na taj sistem.

- Nemaju svi toliko klijenata. Neki imaju svega jednu ili dve peći. To znači da bi, u slučaju restrikcija, ti krematorijumi morali da budu zatvoreni - rekao je Sobolevski.

 

 

Prema rečima šefa asocijacije pogrebnika Nemačke, Štefan Nojzer, postoji i druga opcija za štednju, a to je smanjenje temperature u pećima.

- Temperatura u pećima je sada 850 stepeni Celzijusa. Postoji mogućnost da ona bude smanjena na 750 stepeni. Tako bi se uštedelo deset do 20 odsto gasa. Međutim, zakoni o kremaciji su veoma precizni i strogi, tako da bi tu opciju prvo morale da odobre vlasti - izjavio je Nojzer.

Kako je dodao, postoji mogućnost da krematorijumi sa gasa pređu na struju, ali je pitanje da li će na zimu biti dovoljno struje, a osim toga, nemaju mogućnost baš svi da tako brzo promene sistem za zagrevanje peći.

Popularna kremacija

I Nojzer i Sobolevski apelovali su na vladu u Berlinu da u slučaju restrikcija gasa krematorijumi budu prioritet.

- Smrt ne može da se izbegne - ističu pogrebnici.

 

 

Kremacija je, inače, najčešći način sahranjivanja u Nemačkoj. Skoro tri četvrtine sahrana od oko milion godišnje u toj zemlji obavi se baš tako. To je visok procenat poredeći sa ostalim zemljama EU.

Niže temperature u pećima?

Nemačko ministarstvo za zaštitu životne sredine saopštilo je da radi na modelu koji bi odgovarao krematorijumima.

"Radimo sa svim državama na tome da izdamo uputstva za moguće smanjenje temperature u pećima za kremaciju. Narednih nedelja trebalo bi da izdamo ta nova uputstva", piše u saopštenju nemačkog ministarstva.

Preti i nestašica toalet-papira

Nemačka bi uskoro mogla da se suoči i sa nestašicom toalet-papira i kartona. Ako snabdevanje ruskim gasom na zimu bude još manje, veliki broj fabrika za proizvodnju papira biće zatvoren.

Jirgen Šaler, predsednik upravnog odbora udruženja proizvođača papira u Bavarskoj, kaže da bi fabrike mogle da postanu neisplative ukoliko budu primorane da smanjene kapacitet proizvodnje zbog nestašice gasa.

 

 

- Za proizvodnju papira potrebno je mnogo vode, struje i gasa. Imamo tehnologiju koju dugo koristimo i koju ne možemo tako brzo da izmenimo. Mnogi zaposleni u mojoj kompaniji su već veoma zabrinuti. Ne mogu da ih krivim. Ako budemo radili sa samo 50 ili 60 odsto kapaciteta, to nam se ne isplati. Da budem iskren, i ja se brinem - rekao je Šaler.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading