KINESKI BORBENI AVIONI NADLEĆU TAJVANSKI MOREUZ Peking reagovao na sletajne Nensi Pelosi u Kineski Tajpej (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Avioni tipa Su-35 prešli su Tajvanski moreuz, u vreme kada je sleteo američki avion u kojem se nalazila predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Podsetimo, predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi sletela je večeras po lokalnom vremenu na Tajvan, uprkos upozorenjima zvaničnog Pekinga da to ne radi, jer će se time ozbiljno ugroziti odnosi Kine i SAD, javlja Rojters.

Nakon što je sletela na Tajvan, Nensi Pelosi se oglasila na društvenoj mreži Tviter.

- Poseta naše delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike da podrži tajvansku demokratiju. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju našu podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona - napisala je Pelosi na Tviteru.

Kineska vojska u stanju pripravnosti

Kineska vojska je u pripravnosti i sprovešće niz vojnih protivmera, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane usred posete Nensi Pelosi Tajvanu.

Prva poseta Tajvanu nakon 25 godina

Peking smatra dolazak Pelosi grubim kršenjem unutrašnjih pitanja Kine.

Ovo je prva poseta visokog zvaničnika SAD Tajvanu posle 25 godina, prethodno je predsednik Predsedavajućeg doma Kongresa NJut DŽingrič boravio na Tajvanu 1997. godine.

Pelosi je na turneji u Aziji, koja uključuje posetu Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

Komentari (0)

Loading