OVO JE PUTINOV AVION "SUDNJEG DANA" Specijalno napravljen za slučaj NUKLEARNOG napada! (VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

"Iljušin IL-80" je ruski vazdušni komandni i kontrolni avion modifikovan od aviona Iljušin IL-86. Iljušin IL-80 ima izveštajno ime NATO-a "Maksdom".

OVO JE PUTINOV AVION

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Avion je prvi put poleteo u leto 1985. godine, pri čemu je prvi let posle modifikacije održan 5. marta 1987. godine. Takozvani avion "Sudnjeg dana" je bez prozora i napravljen je za Putina u slučaju nuklearnog napada. Dizajniran je kao "Kremlj na nebu" i radi kao vazdušno komandno mesto sa kojeg predsednik Rusije Vladimir Putin navodno može da kontroliše svoju vojsku u ratu u Ukrajini.

U velikoj meri modifikovan je od Iljušina IL-86, a IL-80 treba da se koristi kao vazdušni komandni centar za ruske zvaničnike, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina, u slučaju nuklearnog rata. Uloga Iljušina IL-80 je slična onoj koju ima Boing E-4B. IL-80 nema spoljne prozore (osim onih u kokpitu), koji bi ga zaštitili od nuklearne eksplozije i nuklearnog elektromagnetnog impulsa. Od standardnog dizajna ostala su samo prednja vrata gornje palube sa leve i zadnja vrata sa desne strane. Postoje samo jedna vrata za stepenište. Neobična pregrada blokira prozore na krmi kokpita. Ovo može poslužiti za blokiranje EMP (elektromagnetni impuls) ili RF impulsa.

OVO JE PUTINOV AVION

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Za razliku od standardnog aviona IL-86, IL-80 ima dva elektrogeneratora montirana unutar motora.  Kao i E-4B, avion ima dorzalni SATCOM za koji se veruje da sadrži naprednu opremu za satelitsku komunikaciju, i prateću žičanu antenu postavljenu u donjem zadnjem delu trupa za veoma niske frekvencije (VLF) radio prenos i prijem (pretpostavlja se za komunikaciju sa podmornicama koje ima balističke projektile).

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading