RUSKE SANKCIJE SU NEKOME MAĆEHA, A NEKOME MAJKA Iranski prihod od izvoza nafte skočio 580 odsto za četiri meseca
EPA/HASAN SHIRVANI

"Zahvaljujući povećanju izvoza nafte i valutnom kursu našeg novog budžeta, zabeležili smo povećanje prihoda u državnoj kasi od izvoza nafte i kondenzata za 580 odsto u prva četiri meseca ove godine", rekao je Kanduzi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

PLAVI ENERGENT "DIVLJA" Novi skok cene gasa, skuplji je nego jutros

Britanska agencija dodaje da pozitivan izveštaj o naftnim prihodima koincidira sa saopštenjem o iranskoj inflaciji koja premašuje 50 odsto, sa utrostučenim cenama robe, povećanjem troškova energije i stanovanja i protestima koji se šire u toj zemlji zbog ekonomskih problema.

Cene nafte su se skoro udvostručile u odnosu na godinu dana pre zbog rata u Ukrajini i globalnog ekonomskog oporavka posle pandemije.

MOĆNO ORUŽJE STIGLO U UKRAJINU Nemačka ministarka Lambret: Mi držimo reč

Iranska vlada kaže da je pronašla načine da vrati u svoju kasu sredstva od ranijeg izvoza energije i da je povećala izvoz nafte uprkos sankcijama koje su SAD ponovo uvele 2018. godine nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp povukao Ameriku iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Pregovori o oživljavanju tog sporazuma iz 2015. i omogućavanju ukidanja američkih sankcija su na čekanju od marta ove godine, uglavnom zbog, kako navodi Rojters, insistiranja Teherana da Vašington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu sa svoje liste terorističkih organizacija.

SVET U VELIKOM PROBLEMU MMF srezao prognozu globalnog rasta na 3,2 posto za 2022.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading