ŠOLC U PROBLEMU Nemcima rekao kako će prebroditi gasnu krizu
Foto: Shutterstock/EPA/Ilustracija A.V.

Poručio je sunarodnicima da će "kriza sa gasom koja je podigla cenu ovog energenta potrajati, ali da oni nisu sami"!

Slikovito i upečatljivo, po preporukama svojih "spin-doktora", odnosno, savetnika za odnose sa javnošću, Šolc, čiji je rejting jedva nešto malo bolji od onog nezavidnog u danima preuzimanja najviše državne funkcije", citirao je reči himne fudbalskih klubova Liverpul i Borusije iz Dortmunda:

- Nećete nikad hodati sami! - poručio je kancelar.

Ističući ovaj detalj u prvi plan, Dojče vele navodi da je "efektni kancelarov nastup trebalo da ubedi Nemce da će vlada pomoći i industriji i građanima da prebrode krizu koja će se dodatno zaoštriti tokom zime".

- Niko neće biti prepušten sam sebi. Zajedno smo dovoljno jaki i te probleme možemo prevladati ove i sledeće godine. Učinićemo sve što je potrebno da bi nam to uspelo i činićemo to toliko dugo koliko bude potrebno - kazao je Šolc.

Ono što Šolc, međutim, nije rekao, celu zemlju najviše interesuje, a to je čiji će tas na vagi da prevagne, građana ili privrede? Jer, to je stožer oko koga se ovih dana sve vrti u ovoj zemlji narušenog narodnog poverenja u državni vrh, toliko različit od onog kojim je šefovala "muti" Angela Merkel.

Kakva će zima biti građanima, zavisi dobrim delom od političke odluke da li će se, i u kojoj meri, teret manjka energenata preliti na njih, ili će država uskočiti da ih zaštiti. Šolcov lirski odgovor nije nešto na šta Nemci konkretno mogu da se oslone.

U ovom trenutku, zna se pouzdano jedino da će vlast spasavati najvećeg dobavljača gasa, "Uniper" i to izdvajanjem oko 15 milijardi evra, zasada. Nije isključeno da će suma rasti, ako krize potraje. Ključni elementi paketa za spasavanje ovog giganta je preuzimanje trećine njenih deonica, što će preduzeti država, ali tako da finski koncern "Fortum" ostane većinski vlasnik sa 56 odsto deonica. Državna banka KFV, obezbediće kredit od devet milijardi evra.

Kvaka je, međutim, u tome što će, najkasnije od oktobra, "Uniper" imati pravo da, čak 90 odsto povećanja troškova nabavke gasa, prenese na kupce, odnosno, najpre na komunalna preduzeća, a ona potom, na krajnje korisnike. Za četvoročlanu porodicu to će značiti dodatnih 300 evra godišnje. Dakle, Nemci, možda neće hodati sami, ali im država neće značiti više od "štake".

Jer uz, ranije najavljene neke poreske olakšice, sada je dodata i jednokratna pomoć od maksimalno 300 evra po zaposlenom, za "prezimljavanje". Osim toga, najavljen je porast socijalne pomoći, u koju će biti uračunato i skuplje grejanje. Dojče vele, međutim, ističe da je jasno da se radi o dodatnim milijardama evra iz državnog budžeta, kao i da je odgovor na pitanje ko će sve to platiti - poreski obveznici.

Glasanje počinje već u pelenama

Poslanica Zelenih u nemačkom Bundestagu Emilija Fester (24), najmlađa u Bundestagu, zatražila je pravo glasa za dvogodišnjake! U zajedničkom intervjuu sa nekadašnjim predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom, na pitanje ko bi trebalo da ima pravo glasa odgovorila je: "Lično mislim, svi koji to žele". Kada je Šojble upitao, da li to znači i dvogodišnjaci, Fester je rekla da lično smatra da i oni treba da imaju pravo glasa, a kao predstavnica Zelenih da bi pravo glasa trebalo da dobiju građani već sa 15 godina.

Tajne u đubretu

Kancelar Šolc i njegova supruga Brita Ernst (na slici), ministarka obrazovanja pokrajine Brandenburg, poverljive dokumente bacali su u "obično" smeće svog stana, piše nedeljnik "Špigel". Pored toga, u kanti za smeće kancelarskog para pronađeni su stranice iz kalendara prvog čoveka nemačke vlade, odštampani mejlovi, pa i nacrti govora.

Najškakljiviji dokument je sa Samita G7, koji je sadržao kratke profile partnera. Tako za suprugu odlazećeg italijanskog premijera Marija Dragija, Mariju Serenela Kapelo, stoji da izbegava javnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading