KAKO SE ZIMBABVE BORI SA INFLACIJOM  Zlatni novac umesto papirnog
EPA/ AARON UFUMELI

Poverenje u valutu Zimbabvea je nisko, nakon što je štednja stanovništva izgubila vrednost zbog hiperinflacije 2008. kada je prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda dostigla pet milijardi odsto.

Ono je toliko nisko da stanovništvo radije kupuje američki dolar na crnom tržištu, koji ili čuva ili koristi za svakodnevne transakcije. Mnoge trgovine više ne koriste zvanični zimbabveanski dolar.

Komercijalnim bankama je poslata prva tranša od 2.000 zlatnih novčića.

- Vlast pokušava da ublaži veoma visoku potražnju za američkim dolarom jer ponuda ne može da je zadovolji. Očekivanje je da će se ublažiti i gubitak vrednosti lokalne valute, što bi trebalo da ima nekakav stabilizujući efekat na cene dobara - ocenio je ekonomista iz Zimbabvea Prosper Čitambara.

RUSIJA ZVANIČNO PRIZNALA Lavrov otkrio šta je konačni cilj operacije u Ukrajini - Alo.rs

On je dodao da se zbog hronične hiperinflacije u zemlji očekuje da će potražnja za zlatnim novčićima biti velika, ali smatra da većina stanovnika, koja se svaki dan bori za egzistenciju, neće moći da ih nabavi.

"Za običnog čoveka, od ovoga nema mnogo direktne koristi, posebno ako nema viška gotovine", smatra Čitambara.

Bilo koji pojedinac ili kompanija zlatnike može da kupi od prodavaca sa dozvolom, kao što su banke, i to domaćom ili nekom stranom valutom, saopštila je centralna banka Zimbabvea.

Stranci će zlatne novčiće moći da kupe samo stranim novcem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading