HAOS ZBOG RUSKOG GASA Članice EU nezadovoljne, ne žele da ih Brisel kontroliše!
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da 27 članica EU smanji potrošnju gasa za 15 posto od avgusta do marta.

Štednja je na dobrovoljnoj osnovi ali Komisija može da je učini obaveznom u slučaju krize sa snabdevanjem gasom.

Brisel je pozvao zemlje da ograniče potrošnju gasa kako bi pomogle da se napune skladišta pre zime i upozorio da je vrlo verovatan potpuni prekid isporuke ruskog gasa.

Međutim, plan EU naišao je na otpor niza vlada - neke su bile oštro protiv, a druge nisu voljne da dopuste Briselu da kontroliše njihovu potrošnju energije.

Članice EU raspravljaće danas o revidiranom prelogu u koji je Rojters imao uvid i koji predviđa da se zadrži dobrovoljni za sve zemlje da ograniče potrošnju gasa, ali bi se postavili drugačiji obavezni ciljevi.

Najnoviji predlog Češke, koja trenutno predsedava sastancima članica EU, nudi niz izuzeća.

Zemlje koje nisu povezane gasnim mrežama EU bile bi izuzete od obavezujućeg plana, što bi moglo da se odnosi na ostrvske zemlje poput Irske i Malte, dok bi se one s velikim količinama uskladištenog gasa mogle suočiti sa nižim cevima za ograničenje potrošnje gasa.

Države koje izvoze gas u druge zemlje takođe bi mogle da dobiju niže ciljeve. To će verovatno uključivati Španiju, koja se ne oslanja na ruski gas i među najglasnijim je protivnicima predloga EU. I kritični sektori poput hemikalija i čelika mogli bi biti izuzeti.

Prema novom pridlogu, nacionalne vlade, a ne Komisija, bile bi nadležne za proces obavezivanja na cilj, što se može učiniti samo uz podršku većine zemalja.

Evropske diplomate različito gledaju na najnoviji nacrt - neki su ga pozdravili, a ostali su zabrinuti zbog velikog broja izuzeća.

Ministri energetike nastojaće da ga odobr u utorak. Da bi predlog prošao, potrebna mu je podrška najmanje 15 država članica EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading