SEVERNA MAKEDONIJA UVODI VANREDNO STANJE Ministar ekonomije objavio zabrinjavajuće podatke
Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar ekonomije Kresnik Bekteši saopštio je da ministarstvo planira da uvede vanrednu situaciju u avgustu i stavi u rad Komisiju za energetsku krizu, čiji će cilj biti da obezbedi finansijska sredstva za predstojeću grejnu sezonu, piše makedonski A1on.

"Komisija, u skladu sa pravilima predviđenim zakonom i uredbom koju je vlada usvojila, predviđa različite mere uključujući ograničenja u snabdevanju ako je to potrebno. Međutim, ako sve bude išlo po planu i ne bude zabrane uvoza električne energije, kao što smo imali u određenim trenucima u prošlosti, ne verujem da bi u našoj zemlji postojala ograničenja", rekao je on.

Severna Makedonija i Albanija otvorile pregovore o članstvu u EU

Energetski sektor Severne Makedonije trenutno je teška situacija, jer cena električne energije već neko vreme konstantno raste, a strahuje se i od problema sa gasom.

Evropska banka za obnovu i razvoj odlučila je da obezbedi 100 miliona evra sredstava kako bi po potrebi mogli da se prikupljaju struja i mazut u određeno doba godine.

Ekološki aktivisti i eksperti smatraju da mazut nije najsjajnija alternativa. Zato Makedonija takođe razmišlja o kupovini struje od susednih zemalja.

Ono što posebno zabrinjava Makedonce je mogućnost da Bugari preseku protok gasa i time dodatno ugroze grejnu sezonu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading