Makron pozvao na obnovu mirovnih pregovora između Izraela i Palestine
Foto: Shutterstock

Makron je naglasio potrebu za „obnovom direktnog političkog dijaloga između Izraela i Palestinaca“ i upozorio da bi nasilje moglo da izbije u svom trenutku, te da su pregovori možda „težak put“, ali nema alternative, prenele su agencije.

Francuski lider se pre dve nedelje sastao sa predsednikom prelazne Vlade Izraela Jairom Lapidom tokom Lapidove prve posete inostranstvu otkako je na toj funkciji i tada je takođe ocenio „da nema alternative obnovi političkog dijaloga“.

Abas je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom osudio aktivnosti Izraela i nedavno ubistvo palestinske novinarke Širin Abu Akleh.

Palestinski predsednik je rekao da je „ona ubijena hladnokrvno bez razloga“.

„Ko ju je ubio? Mi želimo da otkriju ko je to uradio“, rekao je Abas govoreći o novinarki Al Džazire ubijenoj dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu na Zapadnoj obali.

On se u Vitlejemu na okupiranoj Zapadnoj obali prošle nedelje sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i apelovao na obnovu pregovora s Izraelom kako bi se decenijski sukob rešio po modelu dve države.

Očekivalo se da dvojica lidera u Parizu takođe razgovaraju o krizi hrane izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu koja „posebno pogađa zemlje na Bliskom istoku“, preneo je Frans pres.

Makron i Abas razgovarali su telefonom u junu i tada je predsednik Francuske izrazio „zabrinutost“ za „pogoršanje situacije“ na palestinskim teritorijama jer je mirovni proces u zastoju od 2014. godine.

Na sastanku sa Lapidom Makron je izrazio volju da doprinese obnovi mirovnog procesa, pa čak i da „mobiliše međunarodnu zajednicu“ kako bi se taj cilj postigao.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nes

21.07.2022 06:29

Taj je petljao i izmedju Moskve i Kijeva.