APSOLUTNI REKORD! Inflacija u Velikoj Britaniji najviša u poslednjih 40 godina! Šta se dešava?
Foto: Printscreen

Prema zvaničnim podacima koji naglašavaju šanse za veće povećanje kamatne stope Banke Engleske sledećeg meseca od uobičajenog, prenosi Rojters.

Anketa ekonomista Rojtersa pokazala je da je 9,3% u odnosu na 9,1% u maju.

Najnovije povećanje znači da je Britanija imala najvišu stopu inflacije u junu među razvijenim ekonomijama Grupe sedam. Iako Kanada i Japan tek treba da saopšte junske podatke, verovatno se ni jedan od njih neće približiti rastu cena u Britaniji.

BoE je povećao troškove pozajmljivanja pet puta od decembra dok pokušava da zaustavi porast inflacije da se ugradi u britansku ekonomiju, a očekuje se da će ih ponovo povećati na avgustovskom sastanku o monetarnoj politici.

Državni zavod za statistiku ukazao je na rast cena benzina od 42 odsto na godišnjem nivou i rast cena hrane od skoro 10 odsto kao glavne pokretače inflacije prošlog meseca.

„Sa daljim povećanjem računa za energiju koja treba da stupi na snagu od oktobra, vrhunac inflacije je još uvek daleko i ne očekuje se da će se vratiti na cilj od 2% pre sredine 2024. godine“, rekao je IaelSelfin, glavni ekonomista u KPMG UK. .

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je bazna inflacija u junu iznosila 5,8 odsto u poređenju sa 5,9 odsto u maju, u skladu sa srednjom prognozom ankete Rojtersa.

Postojali su znaci daljeg inflatornog pritiska.

Cene koje su britanske fabrike plaćale za materijale i energiju - ključnu odrednicu cena koje su kasnije plaćali potrošači u prodavnicama - u junu su bile 24,0 odsto više nego godinu dana ranije, što je najveći rast od kada su ove evidencije započele 1985. godine, saopštio je ONS.

Cene koje naplaćuju fabrike skočile su za 16,5 odsto, najviše od septembra 1977. godine.

Ministar finansija Nadhim Zahavi rekao je da Britanija nije sama u suočavanju sa velikom inflacijom i da je vlada udružila snage sa BoE kako bi se pozabavila problemom.

„Zemlje širom sveta se bore sa višim cenama i znam koliko je to teško ljudima ovde u Velikoj Britaniji, tako da radimo zajedno sa Bankom Engleske na suzbijanju inflacije“, rekao je Zahavi u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading