MILO ĐUKANOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE Preti državnim tužiocima, plaši se da je sledeći na ovom spisku
Foto: Youtube/Printscreen

- Tužilački savet poziva visoke javne funkcionere i političare da se uzdrže od javnih istupa koji imaju prizvuk poziva državnim tužiocima da donesu ili ne donesu određenu odluku u okviru svojih ovlašćenja. Visoki javni funkcioneri, a naročito oni čija je formalna i politička moć najveća, imaju posebnu odgovornost da ohrabre državne tužioce na zakonito i efikasno postupanje, umesto pretnji da će "odgovarati" i da im donošenje određene odluke "neće biti zaboravljeno" - saopštili su juče iz Tužilačkog saveta.

Takođe, tužioci u saopštenju pozivaju političare da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje u sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i državnog tužilaštva.

- Tužilački savet ukazuje da je pravo tužioca da traži da se odredi pritvor kao krajnja mera obezbeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, ali je i njegovo nezavisno, profesionalno pravo da donosi i druge odluke u krivičnim predmetima u cilju ispunjenja svojih zakonskih nadležnosti, uz obavezu da u takvim predmetima postupa blagovremeno i efikasno. Tužilački savet poziva sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu – istakli su iz TS-a.

Tužilački savet ohrabruje državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koja se iznose u javnosti, nastave da unapređuju rezultate u gonjenju počinilaca krivičnih dela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

Doskorašnji član Tužilačkog saveta i državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović istakao je da Milo Đukanović pokazuje znake nervoze i vrši pritisak na tužioce kada procesuiraju njegove prijatelje, partnere i druge osobe iz njegovog bliskog okruženja, koji nije vršio kada su gonili njegove političke oponente, novinare i druga lica.

– Naravno, ne šalje on ove poruke samo zbog svojih prijatelja; on perfidno poručuje tužiocima da budu vrlo oprezni ako se odluče da naprave korake prema njemu i njegovoj porodici, jer znamo da ima na desetine krivičnih prijava i nekoliko velikih afera koje nisu doživele pravni epilog, poput "Kastodi računa", "Pireus banke", Telekoma, "Panama i Pandora papira", za šta apelujem na GST da ih što pre aktivira. Đukanović sada poziva na odgovornost, na koju nije pozivao kada su padale optužnice tužilaca koje su postavljali on i njegova partija, nije tražio odgovornost u slučajevima "Šarić" i "Kalić", gde su građani plaćali greške tužilaca, nije tražio odgovornost u predmetima ratnih zločina, gde smo zbog grešaka tužiteljki platili preko pet miliona evra. Štaviše, svi ti tužioci i sudije su napredovali, neki dobili rukovodeće pozicije, a neki i stambene kredite. Očito je tada bio zadovoljan što su optužnice padale, a građani plaćali milione – kazao je Milović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading