FRANCUSKA PROSLAVLJA PRAZNIK Dan kada je pala Bastilja
Foto: Shutterstock

Parada je počela preletom francuskih borbenih aviona, a osim francuskih vojnika, Jelisejskim poljima marširale su i trupe Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Mađarske, kao i multinacionalne trupe NATO raspoređene u Rumuniji, prenosi AP.

Moto ovogodišnje proslave Dana Bastilje glasi "Deljenje plamena", što asocira na Olimpijske igre koje će se 2024. godine održati u Francuskoj, a današnji spektakl završiće se noćnim vatrometom sa Ajfelove kule, navodi AP.


Uoči Dana Bastilje, francuski predsednik Emanuel Makron još jednom je pružio podršku Ukrajini i pozvao na reviziju vojne organizacije Francuske, kako bi ona bila spremna da se suoči sa novim pretnjama, kao i na preispitivanje opravdanosti francuskog vojnog prisustva u Africi.

Dan Bastilje obeležava 14. jul 1789. godine, kada su gnevni građani Pariza ušli u ozloglašenu tvrđavu-zatvor Bastilju, što je jedan od događaja koji je obeležio Francusku revoluciju i simbol je nacionalnog jedinstva Francuza, a proslave se održavaju širom zemlje, ali i u drugim delovima sveta, navodi AP.

 

Komentari (0)

Loading