ŠTA SE DESILO U VENECUELI Bivši visoki američki zvaničnik odvezao jezik
EPA

Džon Bolton je rekao Džejku Taperu sa Si-En-Ena da su Trampove akcije da poništi izborne rezultate neodbranjive, ali je dodao da je bivši predsednik bio "smetnja u sili", a ne vođa "napada na našu demokratiju", prenosi Hil.

Bolton je rekao da nije saglasan sa pretpostavkom da je Tramp pokušao državni udar, za koji je rekao da zahteva lukavo i razrađeno planiranje.

"To nije način na koji Donald Tramp radi stvari. Luta se od jedne... ideje do druge, jedan plan propada, a drugi se pojavljuje. Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara, ne ovde već na drugim mestima, potrebno je mnogo rada, a on to nije uradio", dodao je Bolton.

Rekao je da je Tramp "oslobodio" izgrednike na Kapitolu, ali ne da bi srušio Ustav, već da sebi da više vremena da ospori rezultate u državnim parlamentima.

Na pitanje da pojasni na šta se poziva u komentaru o planiranju puča, Bolton je naveo neuspeli pokušaj puča u Venecueli 2019. protiv predsednika Nikolasa Madura, iako je dodao da američka vlada nije imala "mnogo posla" s tim.

Demonstranti predvođeni liderom Narodne skupštine Huanom Gvaidom izašli su na ulice krajem aprila te godine da primoraju Madura da ode sa vlasti. Gvaida SAD i dalje priznaju kao privremenog predsednika, iako je puč bio neuspešan.

"Smešna je ideja da je Donald Tramp upola manje kompetentan od venecuelanske opozicije", rekao je Bolton.

Bivši ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama je, takođe, rekao da ako neko misli da Tramp ima veće ciljeve od odlaganja izborne potvrde, "preteraće, i mislim da je to pravi rizik za komitet, koji je uradio mnogo dobrog posla".

Bolton je tokom godina služio na više pozicija u administraciji bivših predsednika Donalda Regana, Džordža H.V. Buša, Džordž V. Buša i Donalda Trampa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading