STRAH OD SRČANOG UDARA U NEMAČKOJ EKONOMIJI "Koja je svrha ako domaćinstva mogu da nastave da dobijaju gas, ali više ne mogu da ga plaćaju?"
Foto: Shutterstock

Hemijska industrija dovodi u pitanje prioritet koji se daje privatnim domaćinstvima prilikom dodele gasa u hitnim slučajevima.

Na pitanje da li kompanijama treba dati prednost u odnosu na privatna domaćinstva, šef udruženja hemijske industrije VCI je odgovorio:

- Obezbeđivanje poslova, a samim tim i prihoda je važno za porodice i „važnije je za društvo od potpunog obezbeđenja privatnih snabdevanja gasom“. U razgovoru Kristijan Kulman sa "Zidojče Cajtung".

„Koja je svrha ako domaćinstva mogu da nastave da dobijaju gas, ali više ne mogu da ga plaćaju?“

Savezna vlada je aktivirala plan za vanredne situacije sa gasom zbog ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine i sada je proglasila nivo pripravnosti.

U slučaju nestašice, ona odlučuje ko će dobiti koliko gasa. Privatna domaćinstva su zapravo posebno zaštićena.

Trebalo bi nastaviti da se snabdevaju, u slučaju uskih grla kompanije bi prvo morale da smanje. Iznova i iznova se javljaju zahtevi privrede da se promeni prioritet.

Sodera Kulman, šef Udruženja hemijske industrije (VCI), upozorio je u „Zidojčeu” na duboku ekonomsku krizu:

„U slučaju potpunog embarga na gas, plašim se srčanog udara za nemačku privredu, uključujući i našu industriju. Hemijski proizvodi su potrebni za 90 odsto svih proizvodnih procesa. Posledice po zaposlene bile bi ozbiljne, postojao je rizik od loše krize, i društveno i socijalno“.

Šef VCI je izričito pohvalio upravljanje krizama saveznog ministra ekonomije Roberta Habeka.

"Robert Habek je dobar ministar ekonomije, impresioniran sam", rekao je Kulman za novine. On „nije bio razmetljiv i svetski šampion u najavama“.

Kulman, s druge strane, kritikuje bavarskog premijera Markusa Sedera (CSU). Kulman je o energetskom preokretu rekao:

„Sada moramo brzo da smanjimo prava građana da prigovaraju takvim projektima. U suprotnom, nećemo moći da proširimo obnovljive izvore energije onoliko brzo koliko je planirano.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading