SMRZAVAĆE SE ZIMUS I NEMAČKI POSLANICI Odluka je doneta - manje i grejanja i hlađenja
EPA/CLEMENS BILAN

Nemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju u sklopu mera štednje sniziti temperaturu grejanja zimi i manje hladiti leti, javljaju nemački mediji.

"Efikasnost državnih institucija se mora garantovati, ali pored toga nema nikakvih tabua što se tiče štednje energije“, kazao je ministar savezne pokrajine Berlin za privredu Stephan Schwarz.

Odbor poslanika Bundestaga za opšta pitanja doneo je krajem nedelje odluku da se sve prostorije saveznog parlamenta zimi više ne greju na 22 nego na 20 stepeni. Istovremeno, u letnjim mesecima stotine prostorija rashlađivaće se ne na 24, nego na 26 do 28 stepeni.

Dokument o štednji

U dokumentu pod nazivom "Štednja energije u zgradama Bundestaga" se navodi da bi se ovim merama moglo uštedeti pet posto energije. Takođe se planira isključivanje protočnih bojlera u više od 1800 ureda i "štedljiviji odnos prema rasveti".

Ostali parlamenti 16 nemačkih saveznih pokrajina najavili su slične mere. U saveznoj pokrajini Porajnje-Falačka ovog leta se prostorije rashlađuju na 24 umesto na 21 stepen, a zimi će se grejati na 20 umesto dosadašnja 22 stepeni.

U saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg, čiji građani poslovično važe kao štedljivi, i dosad se zimi grejalo samo na 20 stepeni, a sada se planira sniženje temperature na 18. Klima uređaji su podešeni na 26 stepeni. Nemačka vlada je nedavno pozvala građane da štede zbog preteće nestašice gasa sledeće zime koji je Nemačka dosad uglavnom uvozila iz Rusije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading