RAZREŠENJE KRIZE Predsednik Šri Lanke najavio ostavku (FOTO,VIDEO)
Printscreen

Nakon nasilnih protesta u kojima su demonstranti upali u zvaničnu predsedničku rezidenciju i zapalili kuću premijera u Kolombu i predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa odlučio je da sledeće srede podnese ostavku.

To je najavo predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena u video izjavi za javnost i potvrdio da ga je Radžapaksa obavestio o svojoj odluci da se povuče sa predsedcničke funkcije, preneo je Rojters.


"Odluka da se povuče 13. jula doneta je kako bi se obezbedila mirna primopredaja vlasti. Zato tražim od javnosti da poštuje zakon i održava mir", zatražio je Abejvardena.

Bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga rekao je za TAS S da je Radžapaksa očigledno ranije napustio zemlju avionom.

I premijer Šri Lanke Ranila Vikremesinge potvrdio je ranije danas da će podneti ostavku.

On je na Tviteru saopštio da radi bezbednosti svih građana prihvata preporuku lidera stranaka da se omogući rad vlade koju će činiti predstavnici svih partija.

"Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera", napisao je Vikremesinge, preneo je ranije TAS S.

Ranije tokom dana pojavile su se informacije da je predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao iz zemlje pošto su demonstranti upali u predsedničku palatu a da su predstavnici političkih partija započeli su sastanak u Kolombu posvećen trenutnoj situaciji u zemlji.

Sastanak vodi predsednica parlamenta Mahinda Japa Abejvardena, preneo je TAS S, pozivajući se na novinski portal Adaderana.

Stranke će razgovarati o situaciji u državi nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao iz svoje rezidencije i trenutno nije poznato gde se nalazi, objavljeno je.

Hiljade demonstranata izašlo je danas na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku Radžapakse, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.

Tokom protesta ranjene su oko 32 osobe, uključujući nekoliko policajaca, prenosi TASS.

Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, navodi Rojters.

Tokom dana pojavili su se i snimci demonstranata i njihovih upada u rezidenciju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading