DRAMA U NEMAČKOJ Preti zatvaranje škola, situacija alarmantna!
EPA/SERGEY DOLZHENKO

U razgovoru za nemačke novine Rheinische Post, Štark-Vacinger je rekla da bi za vladu Olafa Šolca trebalo da bude prioritet da obezbedi da škole i univerziteti ostanu otvoreni čak i ako zemlja završi bez gasa ove zime.

- Već sam tokom pandemije govorila da obrazovni objekti treba da budu označeni kao kritična infrastruktura. Sada kada je Rusija znatno smanjila snabdevanje gasom, velika pažnja se mora posvetiti školama i univerzitetima u Nemačkoj - kazala je ministarka.

Prema rečima zvaničnika, obrazovne institucije će morati da postanu štedljivije u korišćenju energije, a ispitivanja su već u toku u mnogim školama i na univerzitetima.

Iz nemačkog sindikata prosvetnih i naučnih radnika kažu da su mnoge škole u ​​zemlji već energetski efikasne. Međutim, kako ističu, neke škole, posebno stariji objekti nisu adekvatno izolovani.

Iz sindikata pozdravljaju činjenicu da je nemačka vlada uključila škole, zajedno sa privatnim domaćinstvima, u kategoriju „zaštićenih kupaca“ svog plana za vanredne situacije sa gasom.

Ova oznaka znači da će ove oblasti imati prioritet u pogledu snabdevanja gasom ukoliko dođe do nestašice.

Isporuke gasa u Evropu od strane ruskog Gasproma gasovodom Severni tok 1 pale su na oko 40 odsto kapaciteta prošlog meseca. Moskva je tvrdila da je to direktan rezultat zapadnih sankcija, koje su sprečile da se neka ključna oprema vrati Rusiji.

Da stvar bude gora, gasovod će biti potpuno zatvoren na 10 dana sredinom jula zbog planiranog održavanja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading