DODATNA VENTILACIJA Sa rupom na avionu leteli 14 sati, posada letelice zamenela kada je sletela
Foto: Printscreen

Prema Aviejšn Heraldu, koji prati bezbednosne incidente u avio-kompanijama, posada i putnici leta EK-430 prijavili su glasan prasak otprilike 45 minuta nakon što je avion poleteo sa glavnog aerodroma u Dubaiju, piše Raša Tudej. Piloti su verovali da je jedna od guma na avionu možda eksplodirala i upozorili kontrolu vazdušnog saobraćaja u Brizbejnu, zahtevajući da hitne službe budu u pripravnosti.

Nakon što je avion uspešno sleteo i putnici su izašli iz aviona, inženjeri su pronašli veliku zjapeću rupu u korenu levog krila. "Emirejts " je kasnije za Indipendent objasnio da je, najverovatnije zbog "tehmičke greške" jedna od 22 gume A380 pukla tokom poletanja.

- Guma je pukla i oštetila mali deo aerodinamičke obloge, koja je spoljna ploča ili koža aviona - rekao je portparol "Emirata".

On je napomenuo da nije bilo "uticaja na trup, okvir ili strukturu aviona" kao rezultat incidenta.

- Avion je bezbedno sleteo u Brizbejn i svi putnici su se iskrcali po planu - rekao je portparol.

Prema navodima aviokompanije, putnički mlaznjak je već u potpunosti popravljen, a njegov oklop zamenjen, očišćen i proverili su ga inženjeri i svi drugi nadležni organi. A380 se vratio u Dubai u nedelju.

Inače, A380 se smatra najvećim putničkim avionom na svetu. Međutim, kako je primetio  Indipendent, donekle je pao u nemilost poslednjih godina zbog pandemije.

Ali, izgleda da će se model vratiti na nebo, jer su neke avio-kompanije, uključujući Kantas i Singapur Erlajns, najavile da će ga vratiti u upotrebu kako bi se izborile sa nedavnim porastom potražnje za putovanjima posle ukidanja ograničenja zbog korona virusa.

Komentari (0)

Loading