U KINI EKSTREMNE VRUĆINE Toplotni talas nakon rekordnih padavina u junu
Foto: Shutterstock

Ekstremne vrućine takođe pogađaju Japan, a nestabilno vreme stvara probleme u drugim delovima sveta, što su prema naučnicima sve obeležja klimatskih promena, dok se još veće zagrevanje očekuje do kraja ovog veka.

U severoistočnim kineskim pokrajinama Šandong, Đilin i LJaoning padavine su dostigle rekordne vrednosti u junu, dok je nacionalni prosek od 112,1 milimetara bio 9,1 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar.

Prosečna temperatura širom zemlje je takođe dostigla 21,3 stepena Celzijusa u junu, što je za 0,9 stepeni više, u odnosu na isti period prošle godine i najviša je od 1961.

Proglašeno vanredno stanje u Italiji, isključene fontane, ograničenje za pijaću vodu - Alo.rs

Prema meteorološkoj službi ne nazire se olakšanje, pošto se više temperature od uobičajenih i padavine u većem delu zemlje očekuju i tokom jula.

U severnoj provinciji Henan, u gradu Sjučang 24. juna temperatura je dostigla 42,1 stepena, a u Dengfengu 41,6 stepeni, što su najveće ikad izmerene vrednosti, navodi AP.

U ovom selu kvadrat zemlje možete kupiti za jednu kafu (VIDEO) - Alo.rs

Poslednjih nedelja, rekordne padavine i poplave u južnoj Kini uništile su imovinu, paralisale saobraćaj i poremetile svakodnevni život miliona ljudi u jednom od najnaseljenijih i ekonomski ključnih regiona u zemlji, a očekuje se da će se ekstremno vreme, uključujući neuobičajeno jake poplave, nastaviti u Kini do avgusta.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading