POŽAR U GRČKOJ IZMAKAO KONTROLI Vlasti naložile evakuaciju stanovništva
EPA/KOSTAS TSIRONIS

Jak vetar raspirivao je vatru usred visokih temperatura u oblasti Šimatarija, koja se nalazi na oko 50 kilometara izvan glavnog grada Atine, prenosi Rojters.

Vlasti su pozvale stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavili lokalnu voznu liniju, jer se više od 100 vatrogasaca, uz podršku četiri aviona i dva helikoptera, borilo sa požarom.

Spasilačke ekipe pokušavale su i da ugase požar u oblasti Ahaje, na južnom poluostrvu Peloponez, gde su evakuisana četiri sela.

U nedelju uveče, lokalne vlasti pozvale su stanovnike ugroženih opština da se odmah evakuišu u Agrapidohori, preneo je "Katimerini".

Zamenik guvernera Ilije, Vasilis Janopulos, rekao je da se vatra širi ka opštinama Kotrona i Karajanika, koje su već evakuisane, dok se vatrogasna brigada bori sa požarom, kako vatra ne bi stigla do sela Lata u planini.

EPA/KOSTAS TSIRONIS

 

Prema njegovim rečima, "Lata je vrlo nezgodno mesto jer ima gustu vegetaciju" i vatrogasci su već u toj oblasti.


Janopulos je rekao da je vatrogasna jedinica uspela da zaustavi požar koji je išao ka selu Valmi, a vatra je stigla na 150 metara od kuća.

Prošle godine, šumski požari opustošili su oko 300.000 hektara šuma, a Grčka je pretrpela najgori toplotni talas u poslednjih 30 godina, podseća britanska agencija.

 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading