KATANAC ZA PUMPE U HRVATSKOJ Energetska kriza žestoko pogodila susede
Foto: Shutterstock

Novom odlukom fiksiraju se i veleprodajne cene, čime su, kako navode u vladi, zaštićeni mali distributeri. Kako nezvanično pišu hrvatski mediji, mali distributeri će u sredu ili četvrtak zatvoriti pumpe.

„Ovo za nas znači dalje gubitke“

 

„Nastavljajući na današnju Odluku Vlade Republike Hrvatske, prema kojoj režim utvrđivanja najviših maloprodajnih cena naftnih derivata ostaje isti kao prethodnih 14 dana, a veleprodajne cene utvrđuju se na način da sa svim javnim beneficijama koje ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cene propisane Uredbom za maloprodajna mesta van magistralnih puteva, kažemo da je to neprihvatljivo i neodrživo za male distributere goriva.

Naime, ova Uredba podrazumeva da će mali distributeri kupovati i prodavati gorivo po istoj ceni, što za nas znači dalje gubitke jer naši troškovi, pre svega troškovi transporta goriva, nisu obračunati. Još jednom ponavljamo da je dalje poslovanje malih distributera u ovim uslovima neodrživo.

"Neprihvatljivo je reći da smo prošle godine ostvarili velike prihode. Sigurno ćemo zatvoriti"

Za period od 07.06.2022. do 20.6.2022. ukupan gubitak članova Udruženja, njih oko 50, za cjenovno regulisane kategorije goriva iznosio je 5,8 miliona kuna, a procjena gubitka za period od 21.06.2022. do 7.5.2022. godine iznosi 16,5 miliona kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u poslednjih godinu dana ostvarili velike prihode, a da se troškovi nigde ne pominju. Istina je da su ukupni prihodi članova Udruženja u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a rashodi bili veći od 1,9 milijardi kuna. U ovakvim okolnostima poslovanje malih distributera je neodrživo, pa ćemo sigurno ići na zatvaranje benzinskih pumpi, što znači pretnju egzistenciji skoro 1000 porodica.

Pored svega navedenog, želimo da upozorimo i na činjenicu da će ove vladine mere izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro tokom turističke sezone. Još jednom apelujemo na Vladu Republike Hrvatske da omogući regulisanje cene goriva u skladu sa tržišnim kretanjima“, navodi se u saopštenju.

Neke benzinske pumpe u Istri, Slavoniji i kod Varaždina ostale bez dizela: Moraćemo da zatvorimo

Usred turističke sezone , zbog visokih cena goriva i vladinih propisa , neke benzinske pumpe su, kako se izveštava 24 sata, ostale bez pojedinih goriva. 

Konkretnije, reč je o dizelu, bez kojeg postoje dve benzinske pumpe u Istri, po jedna u Slavoniji i jedna kod Varaždina. Podsećanja radi, Vlada je zamrznula cene goriva za još dve nedelje, a odluka se odnosi na pumpe van autoputeva.

Eurosuper 95 sada van autoputa košta 13,50 kuna, a eurodizel 13,08 kuna.

Na autoputevima su cijene veće, pa se benzin sada prodaje za 14,57 kuna po litru, a dizel za 14,06 kuna. Ministar privrede Davor Filipović najavio je da je od utorka benzin na autoputu 13,83 kune, a dizel 14,28 kuna. 

- Veleprodajne cene su fiksne tako da, uz sve javne koristi, ne mogu iznositi više od konačne maloprodajne cene propisane Uredbom za maloprodajne objekte van autoputa. Navedenim amandmanom će se dodatno zaštititi mali distributeri naftnih derivata. Ovaj režim će se primenjivati narednih 14 dana - saopštila je Vlada.

'Osam meseci radimo sa gubicima'

Takva odluka dodatno će uništiti male benzinske pumpe, upozoravaju iz Udruženja malih naftaša.

- Pojedine benzinske pumpe su već ostale bez dizela, gorivo nisu kupovale jer im je neisplativo. Svi zajedno, osam meseci radimo u minusu i to je nemoguće da prihvatimo. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego da zatvorimo pumpe. Gorivo treba da kupujemo po ceni po kojoj ga prodajemo jer prema odluci Vlade gorivo ne sme da bude skuplje u veleprodaji nego u maloprodaji. Dakle, robu koju treba da donesete, platite troškove prevoza, komunalije, radnu snagu i sa svim tim troškovima smo u minusu jer moramo da prodamo gorivo po istoj ceni koju smo platili. Očekivali smo da ćemo uspeti da preživimo ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruženja više nema gorivo na pumpama - rekao je Armando Miljevac, predsednik Udruženja malih trgovaca naftom.

Ističe da moraju sve zajedno da izračunaju i da nađu zajednički stav.

„U narednih par dana verovatno će biti zatvorene benzinske pumpe“

- Ništa nam se nije promenilo, možda je gubitak malo manji. Nemamo više šta da izgubimo, narednih dana ćemo verovatno zatvoriti pumpe, moramo nešto da uradimo jer je ovo neodrživo - rekao je Miljevac za 24sata.

Janja Miljevac iz firme Etradek doo iz Istre potvrđuje da su neke benzinske pumpe ostale bez goriva u roku od 24 sata.

- U Istri su dvije benzinske pumpe već ostale bez dizela i zatvorile prodaju dizela, to su kompanije Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska pumpa iz Gornjeg Kneginca kod Varaždina, u pitanju je Kero benz, a bez istog goriva je bila i firma Istraživac benz iz Nuštre, u Slavoniji - rekao nam je Miljevac.

Ističe da očekuju da im Vlada objasni šta za njih znači njihova najnovija odluka. 

- Nije nam jasno šta je Vlada donela, ovo je nejasno napisano, očekujemo da donesu neki propis šta to za nas znači, dok ne budemo imali veleprodajne cene, ne znamo šta to za nas znači - rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading