UBISTVO NOVINARKE Izrael će testirati smrtonosni metak kojim je likvidarana Širin Abu Akleh
EPA

Portparol izraelske vojske, brigadni general Ran Kohav rekao je da će testiranju, kojim treba da se utvrdi da li je jedan od izraelskih vojnika pucao u novinarku, biti prisutan američki posmatrač, ali da će test biti izraelski.

- Balistički test neće biti američki. Test će biti izraelski, uz američko prisustvo sve vreme, rekao je Kohav za vojni radio, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao, u narednim danima ili satima biće jasno da li su Izraelci slučajno ubili novinarku ili su to učinili palestinski naoružani napadači.

- Ako smo je ubili, preuzećemo odgovornost i žaliti zbog onoga što se dogodilo, poručio je Kohav.

Vrhovni tužilac Palestinske uprave Akram al-Katib rekao je da će se test održati u američkoj ambasadi u Jerusalimu.

- Dobili smo garancije od američkog koordinatora da će ispitivanje obaviti oni i da izraelska strana neće učestvovati, rekao je Al-Katib radiju Glas Palestine.

Palestinske vlasti saopštile su juče da su američkim forenzičkim stručnjacima predale metak kojim je ubijena novinarka Al DŽazire Širin Abu Akleh.

Dodali su da su dobili uveravanja da Izrael neće učestvovati u balistici.

Palestinci tvrde da je izraelska vojska namerno ubila novinarku.

Izrael to poriče, navodeći da je možda bila slučajno pogođena u razmeni vatre ili metkom jednog od palestinskih naoružanih napadača, koji su se sukobili sa izraelskim snagama na licu mesta.

Abu Akleh, 51-godišnja amerikanka palestinskog porekla, bila je veoma cenjeni dopisnik Al DŽazire na arapskom jeziku i pokrivala je izraelsko-palestinski sukob više od 25 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading