ZNA SE KO U NATO IMA NUKLEARKE Rogozin: Njihove rakete su DALEKO iza "Sarmata" (VIDEO)
Foto: Shutterstock

"Znamo ko poseduje nuklearno oružje u NATO-u. Sjedinjene Američke Države su najveći vlasnik. Ali, ako govorimo o tehničkim karakteristikama onoga što oni imaju u upotrebi, naravno, ove karakteristike su niže od onoga što imamo. I štaviše , oni uveliko zaostaju za karakteristikama našeg teškog interkontinentalnog balističkog kompleksa „Sarmat“ deklarisanim i već potvrđenim prvim testom projektovanja leta, rekao je Rogozin u eteru TV kanala Rusija 24. 

Istovremeno, on je pojasnio da je nemoguće uporediti odnos konvencionalnih oružanih snaga zemalja NATO-a i Ruske Federacije, pošto one imaju nekoliko redova veličine više. Prema Rogozinu, upravo zbog toga Rusija treba da ima strateške nuklearne snage, da bi imala ovo veliko izjednačenje.

Ranije je šef Roskosmosa rekao da je planirano da se izgradi 46 strateških borbenih sistema Sarmat. Ova interkontinentalna balistička raketa razvijena je u Državnom raketnom centru V.P. Makeev (deo Roskosmosa), proizvođač je fabrika Krasmaš (deo Roskosmosa). U stanju je da isporuči vozilo sa višestrukim povratnim ulaskom težine do 10 tona bilo gde u svetu i preko Severnog i Južnog pola.

Prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ izvedeno je sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti 20. aprila, bilo je uspešno, konstruktivne karakteristike su potvrđene u svim fazama leta rakete. Rogozin je krajem juna saopštio da je Roskosmos počeo proizvodnju serijskih raketa Sarmat.

„Sarmat” je, pre svega, štit, on je najvažniji faktor strateške stabilnosti. „Sarmat“ nije za napad, već za to da se ovaj napad ne dogodi na nas“, naglašava Rogozin.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading