MILOVCIMA SMETA BITKA I SERDAR JANKO Bune se zbog vraćanja 7. januara kao dana opštine Mojkovac
Foto: Printscreen/Youtube

- U toku su izmene i dopune Statuta opštine Mojkovac u kojem će, između ostalog biti vraćen 7. januar kao Dan opštine Mojkovac. Poznato je da je DPS nakon osvajanja vlasti 2012. godine, doneo odluku da se promeni praznik Opštine - 7. januar, koji je bio ustanovljen u znak sećanja na Mojkovačku bitku. Za praznik opštine Mojkovac tada je određen 13. avgust jer je tog datuma 1955. godine došlo do spajanja opštine Polja, Sreza kolašinskog i Opštine Mojkovac, radi formiranja današnje Opštine - potvrdio je ovu vest predsednik Opštine Mojkovac Vesko Delić, koji je na lokalnim izborima u Mojkovcu bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Mojkovca- DF-SNP".

- Poštujući sve datume i istorijske činjenice, želim da istaknem da je, ipak, 7. januar odnosno Mojkovačka bitka najznačajniji istorijski događaj iz slavne prošlosti Mojkovca.

Iz lokalnog odbora opozicionog DPS, izjavu tumače kao želju i pretenziju aktuelne lokalne vlasti da opštinu pretvori i prepodobi drugoj nameni.

- Mi u DPS-u, cenimo i poštujemo 7. januar kao datum sećanja na Mojkovačku bitku 1916. godine, ali tada smo smatrali, kao što smatramo i danas da upravo uspostavljanje i formiranje prvih organa lokalne vlasti treba obeležavati kao datum Dana opštine.

Ovakva inicijativa onih koji nažalost danas predstavljaju lokalnu vlast uopšte ne čudi - poručili su iz DPS.

- Mojkovcu je potreban dalji razvoj, ako lokalna vlast nije u stanju to da obezbedi, onda nam od nje nije potrebno ni revidiranje donesenih odluka prethodnih vlasti, niti ćemo to dozvoliti.

ISTORIJA GURNUTA U ĆOŠAK

Čuvena Mojkovačka bitka, u kojoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore 6. i 7. januara 1916, pod komandom serdara Janka Vukotića, zaustavila daleko brojniju i savremeno opremljenu austrougarsku armadu, štiteći povlačenje srpske Vojske Kraljevine Srbije ka Albaniji, ušla je u najsvetlije primere ratovanja i samožrtvovanja u ljudskoj istoriji.

Međutim, dolaskom DPS na vlast, čije nekadašnje perjanice su baš iz Mojkovca, svetli datum je "ćušnut", a vrlo brzo je oskrnavljen i spomenik mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, skidanjem pravoslavnog krsta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading