KO JE NOVI KOMANDANT AMERIČKE VOJSKE U EVROPI Tečno govori ruski, poznaje rusku istoriju! Bio pešadinac, oklopnjak i rendžer
EPA

Imenovanje Kavolija dolazi u trenutku kada SAD formira novi korpus u Poljskoj i kad planira da na starom kontinetu rasporede 100.000 vojnika na prostoru istočne Evrope na samoj granici sa Rusijom i Belorusijom.

Kavoli ima dugu vojničku karijeru, a osim u Evropi u kojoj je bioravio od januara 2018. do septembra 2020. službovao je i u Afričkoj komandi od oktobra 2020 do juna 2022. U vojsci SAD nalazi se od 1987 godine i borbeno je služio u Avganistanu kao komandant brigade u sastavu 1. oklopne divizije, 7. zajednile komande za multinacionalnu obuku i 25. pešadijske divizije.

General kavoli rođen je u Vicburgu tadašnja Zapadna Nemačka, gde je njegov otac bio razmešten. Kavoli je italijansko-američkog porekla. Odrastao je u Rimu, Veroni, Vićenci.

Zanimljivo je da Kavoli nije bio klasični prototip oficira američke vojne škole. Naime, diplomirao je biologiju na Univerzitetu Prinost, Već tad odlučio je da bude pripadnik rezervnih snaga i završio je Kurs za rezervnog oficira, odakle je otišao pravo u pešadiju. Pre toga diplomirao je na temu Uticaj kišnih glisti na razvoj plesni u zemljištu.

Prvo mesto službovana bila je Vićenca. Kao mladi potporučnik bio je komandant treće čete 325. vazdušno-desantnog bataljona. Na čelu je bio od 1988-1991. Posle unapređenja u čin kapetana poslat je u školu za obuku Rendžera gde je ostao od 1992-1994. Ušao je i u program ruskih oficira za inostranstvo, a 1995, na univerzitetu Jejl upisao ruske i istočnoveropske studije, koje je magistrirao 1997. Dve godine kasnije 1999. postao je načelnik za operacije 10. brdske divizije vojske SAD. Službovao je u misiji SFOR-a u BiH između 2000 i 20001. Kasnije je u činu potpukovnika prebačen na mesto direktora za Rusiju u Upravi za strateške planove i politiku Zajedničkog štaba od 2001, kao i zamenik izvršnog pomoćnika predsednika Zajedničkog štaba od 2003, a 2004 postaje viši saradnik na Univerzitetu za nacionalnu odbranu.

Kavoli je držao predavanja i stipendistima na Univerzitetu nacionalne odbrane, Centru za evropkse bezbednosne studije Džordž K. Maršal u garmiš Paterkirhenu. U maju 2022. imenovan je za komandanta svi američkih i NATO snaga u Evropi.

Kavoli tečno govori ruski, italijanski i francuski jezik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading