ORBAN POZIVA NA HITAN PREKID VATRE Sankcije nisu rešenje!
Foto: EPA/EPA/ ARIS OIKONOMOU

„Moramo radikalno da povećamo naše odbrambene sposobnosti“, saopštio je Orban za državni radio, prenosi Rojters.

On je ponovio i da je interes Mađarske da se rat u susednoj Ukrajini okonča što pre.

U obraćanju nakon samita NATO-a, na kojem je dogovoreno pridruživanje Finske i Švedske alijansi, Orban je rekao da se u Ukrajini polako manifestuje „vojna realnost“ pošto ova zemlja gubi mnogo vojnika svakog dana.

On je naveo da iako se i dalje čini da je front još uvek udaljen od Mađarske, ta situacija bi mogla da se promeni, a da njegova zemlja kao saveznik u NATO-u, mora da ostane izvan rata.

ORBAN POZIVA NA HITAN PREKID VATRE Sankcije nisu rešenje!

EPA/FILIP SINGER

 


„Moramo pokrenuti motore i ubrzati naš program razvoja odbrane“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da njegova vlada nije voljna da pregovara o bilo kakvom potencijalnom embargu EU ili ograničenjima na uvoz ruskog gasa jer bi to potkopalo ekonomiju zemlje.

"Nisu potrebne sankcije, već hitan prekid vatre i mirovni pregovori", rekao je Orban, uz napomenu da je mir potreban i za suzbijanje onoga što je nazvao "ratnom inflacijom".

Mađarska inflacija je dvocifrena uprkos ograničenjima cena goriva, električne energije i osnovnih životnih namirnica, što je primoralo Narodnu banku Mađarske da u utorak podigne referentnu kamatnu stopu za 185 baznih poena na 7,75 odsto, navodi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading