LOŠE VESTI ZA ERDOGANA "Severni grom" staje na put Turcima
EPA/YVES HERMAN

Prema posmatračkoj grupi sa sedištem u Londonu, pojačanje uključuje desetine borbenih tenkova, haubica i teških mitraljeza na kamionima, kao i stotine vojnika.

- Pojačanja su stigla u severnu oblast Alepa u utorak (28. juna) nešto pre ponoći i uključuju tri grupe. Svaka grupa je broji oko 14 vojnih vozila 4×4, transportera i stotine teško naoružanih vojnika - navodi grupa u svom izveštaju.

SOHR je saopštio da su pojačanja raspoređena u vazduhoplovnoj bazi Minak, duž linije fronta sa gradom Al Babom koji su okupirali Turci i duž linije fronta južno od područja Afrina koje je okupirala Turska.

SAA i njeni saveznici su od kraja maja rasporedili velika pojačanja u delu severnog Alepa. Većina ovih pojačanja raspoređena je u oblastima koje zajedno drže sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) predvođenim Kurdima kako bi se odvratila turska vojska i njeni saveznici koji se trenutno pripremaju za pokretanje nove operacije u Siriji. Očekuje se da će sela severnog Alepa biti žarište svake nove turske operacije protiv SDF.

To je i sam predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio kada je nedavno najavio da će glavne mete predstojeće operacije u Siriji biti gradovi Tel Rifat i Manbidž, koji se nalaze u regionu.

Nedavni izveštaj "Al-Monitora" otkrio je da su kurdske, zvanične formacije i formacije koje podržava Iran uspostavile zajedničku operativnu sobu pod nazivom "Severni grom" u koordinaciji severnog Alepa protiv turske vojske i njenih zastupnika.

Međutim, to nisu jedine loše vesti za Ankaru. Rusija je već upozorila Tursku da bi se mogla naći u konfrontaciji sa SAA i njenim saveznicima ako pokrene novu vojnu operaciju protiv SDF-a. Čini se da Ankara nije previše zabrinuta zbog ovoga.

 

Komentari (0)

Loading