RUSKI AMBASADOR: Amerika podstiče masovno ubijanje civila u Ukrajini
EPA

- Administracija povećava isporuke oružja Kijevu. Ako su im ranije isporučivali protivvazdušne i protivtenkovske raketne sisteme, sada su već prešli na tešku artiljeriju, višecevne bacače raketa i, po svemu sudeći, sredstva protivvazdušne odbrane. Štaviše, Amerikanci sa ukrajinskim snagama dele obaveštajne podatke. Savetuju ih o dejstvima na borbenom polju. Zapravo, svojim provokativnim postupcima, Vašington podstiče kijevski režim na masovna ubistva civila - istakao je Antonov.

RUSIJA PREKIDA OFANZIVU KADA UKRAJINA KAPITULIRA "Ukrajinska strana može da okonča sukob tokom dana" rekao je Peskov

On je dodao da „nepromišljeno i neodgovorno pumpanje Ukrajine oružjem“ zavrće spiralu sukoba i povećava pretnju od dalje eskalacije sa nepredviđenim posledicama. Antonov je takođe izjavio da SAD tolerišu nastavak slanja dobrovoljaca u Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, vladajući krugovi u Vašingtonu, „kao i ranije nisu sposobni da trezveno procene svu opasnost svojih postupaka“.

- Ovakva linija stvara dodatne rizike u odnosima među velikim nuklearnim državama - istakao je diplomata.

Pentagon je ranije otkrio sadržaj novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja će dobiti još četiri višecevna bacača raketa „Himars“, 18 patrolnih čamaca i 36 hiljada artiljerijskih granata.

Američki predsednik Džozef Bajden je za vreme svog mandata dostavio Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 6,8 milijardi dolara, od kojih je 6,1 milijardi odobreno od 24. februara – kada je počela vojna operacija Rusije u Ukrajini.

Moskva je ranije uputila svim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, notu zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov isticao je da će vojne pošiljke Ukrajini postati legitimna meta za udare.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading