SO NA RANU SRPSKIM ŽRTVAMA Bošnjaci imenovali ulicu po ratnom zločincu i oslikali mural
Foto: Printscreen/Youtube

– Mehmed Alagić je lice koje bilo na optužnici Haškog tribunala, bilo u predmetu u kojima su lica pravosnažno osuđena… Već je odavno i poznata njegova uloga u zločinima koji su činjeni zajedno sa Trećim korpusom, iako je on ranije bio komandant tog korpusa, a kanije Sedmog – kaže Kojić.

Naglašava da je posebno primjetno da se u Zapadno – krajiškim opštinama vode protesti zbog veličanja lika i djela Alagića.

– Definitivno postoje dokumenta o zločinima koje je činio. Očigledno je da oni u FBiH bez bilo kakve osude Mđeunarodne zajednice mogu da daju imena ulica, crtaju murale lica koja imaju veze sa ratnim zločinima odnosno sa činjenjem istih. S druge strane sva hajka je usmjerena protiv Vojske Republike Srspke i prema Srbima – priča Kojić.

Prema njeogivim riječima uvijek su aktuelne prozivke Federacije na račun Srba koji prema njihovom stavu „veličaju ratne zločince“.

– Ono što je najgore ta hajka je usmjerena u tom pravcu da Vojsku Republike Srpske prikaže kao jedinu zločinačku formaciju koja je bila ovdje, što naravno nije tačno i ne odgovara činjenicama. Ako želimo da krenemo putem pomirenja moramo imati svi jednak pristup prema svima, čak i tamo gdje ne postoje pravosnažne presude – pojašnjava Kojić.

Ovom prilikom podsjetio je da treba imati na umu da pravosuđe nije do sada adekvatno radilo svoj posao, ali da postoje vansudski mehanizmi utvrđivanja činjenica, te da postoje dokumenti i institucije koje mogu da utvrde koje formacije i koja lica u okviru istih su činili zločine.

– Zločini kada su upitanju srpske žrtve, nažallost ne dobijaju sudski epilog, a kada su u pitanju sami Srbi, obično budu procesuirana lica koja nemaju nikakve veze sa događajem za koje se terete, ali korištenjem izmišljenog i famoznog „UZP-a“ jednostavno se stavljaju u kontekst – izjavio je Kojić.

Shodno tome da je prije nekog vremena Mehmed Alagić dobio svoju ulicu, a danas mural u Travniku, postavlja se pitanje šta sljedeće možemo očekivati.

– Možda čak i bude trg, svakako to nije prvi ovakav slučaj – zakljuluje Kojić za „Novosti“.

Posjećamo, nedavno je Skupština Kantona Sarajevo na jednoj od sjednica novoformiranu ulicu u naselju Nova Otoka odlučila da nazove prema nekadašnjem komandantu Trećeg i Sedmog korpusa ABiH, generalu Mehmedu Alagiću, što predstavlja još jedan veliki šamar svim srpskim, ali i hrvatskim žrtvama iz proteklog građanskog rata u BiH.

Danas je u Travniku osvanuo grafit, posvećen Alagiću sa sramnim natpisom „Dokazali smo svijetu da smo opstali!“

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading