Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

- Čini se da su Sjedinjene Države ušle u novi hladni rat i sa Kinom i sa Rusijom. A prikaz konfrontacije američkih lidera kao sukoba između demokratije i autoritarizma pada na testu, posebno u vreme kad se isti lideri aktivno udvaraju zlostavljačima ljudskih prava poput Saudijske Arabije. Takvo licemerje sugeriše da je u pitanju bar delimično globalna hegemonija, a ne vrednosti, rekao je bivši glavni ekonomista Svetske banke.

Po njegovom mišljenju, ''SAD bi mogle da izgube novi Hladni rat''.

- Ako SAD nameravaju da se upuste u novi hladni rat, trebalo bi da bolje razumeju šta je potrebno za pobedu. Hladni ratovi se na kraju dobijaju mekom snagom privlačnosti i ubeđivanja. Da bismo izašli na vrh, moramo da ubedimo ostale zemlje sveta da kupuje ne samo naše proizvode, već i društveni, politički i ekonomski sistem koji prodajemo, naglasio je bivši predsednik Saveta ekonomskih savetnika američkog predsednika, a prenosi TASS.

On je podsetio da su SAD skoro dve decenije nakon raspada Sovjetskog Saveza ''očigledno bile broj jedan''.

-Ali onda su usledili katastrofalno pogrešni ratovi na Bliskom istoku, finansijski krah 2008, rastuća nejednakost, epidemija opioida i druge krize koje su, čini se, dovele u sumnju superiornost američkog ekonomskog modela. Štaviše, između izbora Donalda Trampa, pokušaj puča na američkom Kapitolu, brojnih masovnih pucnjava, Republikanska partija koja je sklona potiskivanju birača i usponu kultova zavere kao što je QAnon, ima više nego dovoljno dokaza koji ukazuju da su neki aspekti američkog političkog i društvenog života postali duboko patološkii, zaključio je Štiglic.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading