GRUPA MUŠKARACA PRAVILA ORGIJE Skandal u Partenonu, kamera SVE snimila!
Foto: Printscreen

Partenon je antički hram posvećen boginji Ateni, koji je  izgrađen u V. veku p.n.e. i  bio je svedok propasti mnogih civilizacija i carstava ali tokom svojih 2500 godina postojanja, nikada nije doživelo ništa slično ovome što se dogodilo ovih dana.

Nakon što je u malom hramu u kompleksu Akropolja grupa muškaraca organizovala "grupnjak" i sve to snimila, grčke vlasti su odlučile da instaliraju nadzorne kamere na Partenonu.

Lina Mendoni, grčka ministarka kulture, rekla je da će na terenu biti instaliran bezbednosni sistem koji će činiti 150 kamera i kontrolna soba.

- Bio je to razvratan, užasno razvratan čin. To je najsramotniji napad na svetost mesta - rekao je Joanis Mavrikopulos, šef obeubeđenja na Akropolju.

Odluka o postavljanju sigurnosnog sistema doneta je vrhuncu turističke sezone, dok dnevno desetak hjiljada ljudi obilazi antičku akropolu koju obezbeđuje 100 čuvara.

Iz ministarstva kulture nisu želeli da daju pojedinosti o sistemu, osim da ga je finansirala fondacija pokojnog tajkuna Aristotela Onazisa.

- To je važan korak u pravom smeru. Prvo moramo da ulažemo u zaštitu naše kulturne baštine. Prava zaštita baštine je znak civilizacije - dodao je Mavrikopulos i pozvao vlasti da slično urade u celoj zemlji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading