BRIKS NOVI SAVEZ U SVETU? Si Đinping poslao jasnu poruku, ovo će uznemiriti mnoge na Zapadu
Foto: AP/Andy Wong

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da emlje BRIKS-a, kao važna tržišta u nastajanju i velike zemlje u razvoju, treba da deluju sa osećajem odgovornosti kako bi donele pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu.

Kao domaćin 14. samita BRIKS-a, koji se održava putem video-linka, Si je u četvrtak rekao da se ovaj samit održava u kritičnom trenutku u oblikovanju budućeg toka čovečanstva.

"Nasuprot kompleksnim okolnostima usled pandemije kovida 19, mukotrpnom svetskom ekonomskim oporavku i sve izraženijim pitanjima mira i bezbednosti, mehanizam BRIKS-a je pokazao otpornost i vitalnost prihvatajući duh otvorenosti, inkluzivnosti i saradnju od koje svi dobijaju", rekao je Si.

"Zemlje BRIKS-a su pojačale solidarnost i koordinaciju i zajednički se pozabavile izazovima", dodao je. Da bi doneli pozitivnu, stabilizujuću i konstruktivnu snagu svetu, Si je rekao da zemlje BRIKS-a treba da se zalažu za jednakost i pravdu, da ohrabruju međunarodnu zajednicu da praktikuje istinski multilateralizam i da podržavaju međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u njegovom središtu i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Pozvao je zemlje BRIKS-a da apeluju na svet da odbaci hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju, da se suprotstavi jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i odbaci male krugove izgrađene oko hegemonizma formiranjem jedne velike porodice koja pripada zajednici sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Komentari (0)

Loading