ZENICI SE CRNO PIŠE Lemeš: Postoji velika mogućnost da ostanemo bez prirodnog gasa
EPA/Valda Kalnina

Profesor i ekološki aktivista Samir kaže za FTV da postoji veliki broj nepoznanica od kojih je najveća isporuka prirodnog gasa iz Rusije.

- Postoji velika mogućnost da mi ostanemo bez prirodnog gasa tako da ostajemo samo na gorivima koja nastaju u zeničkoj Željezari, u Arcelor Mittalu.

- S druge strane, Arcelor Mittal od maja meseca radi bez okolinske dozvole i neizvesno je šta će se desiti sa novom okolinskom dozvolom s obzirom da su vršena merenja kancerogenih materija i polutanata u okolini koksare. Još uvek nemamo rezultate tih merenja, a od toga zavisi najverovatnije da li će koksara, odnosno kompletna Željezara dobiti uopšte okolinsku dozvolu i hoćemo li mi to moći koristiti kao izvor grijanja.

Ističe da se ne sme dozvoliti da se ponovo pokrene stara toplana na ugalj.

- Toplotne pumpe su jedino tehnološko rešenje koje nam može obezbediti pouzdano, stabilno grejanje, a da emisije u okolinu budu minimalne. Pitanje je da li smo mi u stanju da to uradimo zato što odluke o tome na šta ćemo se grejati ne donosi struka nego ih donosi politika, korporacije ili finansijske institucije.

Dodik poslao brutalnu poruku evropskim liderima: BiH vide kao koloniju - Alo.rs

Lemeš navodi da je u završnoj fazi izrada novog zahteva po odredbama novog zakona za okolinsku dozvolu Arcelor Mittalu.

- Taj zahtev u sebi sadrži novih 150 mera koje Arcelor Mittal treba da provede u narednih pet godina kako bi svoje poslovanje doveo u zakonom dozvoljene norme.

- Nakon izbora sigurno možemo očekivati da dođe do povećanja cena električne energije. Cene goriva svakodnevno rastu tako da građanima preporučujem koliko god mogu da štede energiju, ukoliko imaju priliku da ulože u utopljavanje svojih objekata, zamenu stolarije kako bi se smanjila potrošnja energije, a za one koji se greju na centralno grejanje po meni bi najpametnije bilo da se ugrade kalorimetri zato što nema smisla utopljavati objekte ako vi plaćate po kvadratu - zaključuje Lemeš. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading