EVROPA SPREMA ZLATNI UDAR Loše vesti za Rusiju
Foto: Shutterstock

EU je usvojila šest paketa sankcija protiv Rusije i Belorusije od početka invazije na Ukrajinu u februaru, ali nekoliko sektora, uključujući gas, ostaje uglavnom netaknuto dok vlade EU pokušavaju da pažljivo izbegnu mere koje bi mogle da naškode njihovoj ekonomiji više nego ruskoj.

„Nastaviće se rad na sankcijama, uključujući jačanje implementacije i sprečavanje zaobilaženja“, reći će lideri EU na kraju svog redovnog samita 23-24. juna, prema najnovijoj verziji njihovog nacrta zaključaka od 20. juna u koji je Rojters uvideo.

Tekst je kompromis između nordijskih i istočnih zemalja koje su se zalagale za jasnu referencu na sedmi paket u izjavi na samitu, i nacija kao što su Nemačka i Holandija koje su umesto toga upozorile da se fokusiraju na primenu postojećih mera umesto da odmah dodaju više.

U prethodnoj verziji teksta nije bilo reči o dodatnom radu na sankcijama, pri čemu je prilagođavanje predstavljalo pobedu za Ruse. Ali, novi tekst se ne odnosi eksplicitno na sedmi paket, kako je želeo Berlin.

Iako se trenutno ne priprema novi paket, u toku je rad na identifikaciji sektora koji bi mogli biti pogođeni, rekli su zvaničnici.

Zlato je jedna od mogućih narednih meta, kažu zvaničnici upoznati sa diskusijama.

Na sastanku izaslanika EU iza zatvorenih vrata prošle nedelje, Danska je sugerisala da bi se sledeće sankcije mogle ticati zlata među drugim sektorima, rekao je portparol danskog ambasadora u EU.

Osoba upoznata sa radom na sankcijama rekla je "Rojtersu" da Evropska komisija radi na dodavanju zlata mogućoj sledećoj rundi sankcija, iako još nije jasno da li bi ta mera mogla da zabrani izvoz u Rusiju, uvoz iz Rusije ili oboje.

Zlato je ključna imovina za rusku centralnu banku, koja se suočila sa ograničenjima u pristupu nekim od svojih sredstava koja se drže u inostranstvu zbog zapadnih sankcija.

Sve vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

21.06.2022 14:43

Sve više uvlačite Evropu u rat što nije dobro za narod Evrope .Rukovodstva će naći svoja utočišta a narod???