NEMCI TVRDE: Kraj Makronove ere!
Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori)

Ovako je svoju analizu francuskih parlamentarsnih izbora započeo nemački list "Welt". 

NEMCI TVRDE: Kraj Makronove ere!

Foto: Printscreen

 

U tekstu se navodi da je predsednik Emanuel Makron doživeo je težak poraz na parlamentarnim izborima u Francuskoj. Takodje navode da među mnogim gubitnicima, „Nacionalno okupljanje“ (RN) Marin Le Pen je pravi pobednik ovih izbora. Sa 89 mandata, prema prvim projekcijama od izborne večeri, desetostruko je povećao broj poslanika. 

- Za vladajuću partiju rezultat je toliko bolan u detaljima da se stiče utisak da je „makronizam”, koji niko nije umeo da pravilno definiše, već posle pet godina zreo za deponiju istorije. - stoji u tekstu "Welt"-a.

Francuski većinski izborni sistem, tvrdi "Welt", hvaljen zbog toga što je barem stvorio jasne uslove i stabilne vlade, dovodi do višestrukih blokada u Francuskoj: sistem sa dva tabora postao je trotrećinski parlament, čije frakcije jedva da su u stanju da formiraju koalicije jedna sa drugom.

- Konzervativci na ovim izborima imaju bolji učinak nego što se očekivalo sa 78 mesta nakon katastrofalnog rezultata njihove predsedničke kandidatkinje Valeri Pekres i stoga će igrati ulogu tvorca kralja. Jer Makron, koji je tek ušao u istoriju svojim reizborom, sada mora mukotrpno da traži većinu – skoro kao šef manjinske vlade. Sa relativnom većinom koju je osvojio Makronov partijski savez „Ansambl“, on mora da ubedi konzervativce da formiraju koaliciju. - stoji u tekstu.

List u svojoj analizi tvrdi da se ne može isključiti mogućnost da će konzervativci formirati koaliciju samo ako budu mogli da predlože šefa vlade. U svakom slučaju, Makronov centarski savez se pomera dalje udesno. 

- Izborni rezultat liči na diplomu za petu republiku, čija pravila više ne mogu da služe političkim potrebama izmenjenog društva. Politički posmatrači predviđaju haotično zakonodavstvo. - zaključuje nemački "Welt"

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading