CRNA GORA NASTAVLJA MRAČNIM PUTEM ESKOBARA Medojević razotkrio sistem mafije u "Kolumbiji na Balkanu"
Foto: Printscreen

- Pre njega tradicionalne mafije su delovale tajno i strogo izbegavale javni publicitet i eksponiranje. Likvidacije su obavljane na tajnim mestima, često uz tradicionalne rituale po kojima su, samo upućeni, mogli da pročitaju i razumeju poruku. Likvidacije novinara, policajaca, tužilaca, sudija su maksimalno izbegavane, osim u slučajevima kada se radilo o konfliktima sa korumpiranim pripadnicima vlasti koji su bili na platnom spisku mafije - saopštio je on.

Medojević kaže da je italijanska mafija brutalnim likvidacijama sudija Falkonija i Borsalinija prvi put bacila rukavice u lice državi i narodu Italije i poslala jasnu poruku da je jača od države i da je ona vlast, a da je odgovor prvenstveno naroda Italije (pa onda vlasti i državnih organa) bio strahovit i od njega se italijanska mafija nije nikad oporavila.

- Krajem 80-ih godina u Kolumbiji na scenu stupa narkokartel iz Mendeljina na čelu sa legendarnim Pablom Eskobarom koji nastupa javno, daje intervjue, postaje političar, učestvuje na izborima, postaje senator i vodi javne kampanje za spreчavanje izručivanja kolumbijskih državljana SAD. Nakon sukoba sa policijom i vojskom i agentima DEA, započinje kampanju terorom i nasiljem. Javno preti novinarima, elitnim policijskim oficirima, ministrima, tužiocu i predsedniku. Pored brutalnih i masovnih egzekucija suparnika iz drugih narkoklanova oko preuzimanja tržišta i poslova, na meti se nalaze i javne ličnosti i državni funkcioneri. Počinju teroristički napadi u kojima stradaju, prvo ljudi koje on smatra kao opasnost za njegov kartel, ali i za njega lično. Ubio je Ministra pravde Rodriga Lara Bonila, organizovao čuveni upad u Vrhovni sud gde je pobijeno pola sudija i zapaljeni svi dokazi protiv njega, srušio je civilni avion gde je poginulo preko 100 putnika, naručio je ubistvo i kandidata za predsednika Luisa Galana, stajao je i iza terorističkog napada u centru Bogote kada je eksplodirao auto pun eksploziva i masakrirao na desetine nedužnih civila - objašnjava Medojević.

Posle njega, kako navodi, narko-bosovi iz Latinske Amerike, braća Rodrigez vođe Kali kartela, El Čapo, vođa Sinaloa kartela i drugi, nastavili su sa istim mehanizmima funkcionisanja a to su dilovi sa političkim vrhom, dogovori o kontrolisanim količinama sa DEA i SAD, partnerstvo sa CIA, korumpiranje policajaca, tužilaca, sudija i finansiranje političkih partija.

- Šef kartela Kali je izjavio da mu je godišnji fond za korumpiranje političara, tužioca, sudija, novinara, stranaca bio 5 milijardi američkih dolara! - kazao je on.

Crnogorski narko kartel, precizira Medojević, je učio od latinoameričkih kartela.

- Vezu sa DPS vlašću su već imali i to je bio najvažniji element meteorškog uspeha i preuzimanja najvećih poslova. Sugurni pristup obali, pouzdane posade pomoraca i veze sa top menadžmentom MSC kompanijom za pomorski prevoz, zaštita crnogorskih službi bezbednosti, tužilaštva i sudstva su omogućile sigurne transporte tona i tona kokaina. Podrška SAD i CIA koji su omogućavale, njihovom partneru za specijalne operacije u regionu, Milu Đukanoviću da švercuje cigarete i kokain, bila je zlatna premija - pojasnio je lider PZP-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading