JOŠ LOŠIH VESTI ZA HRVATSKU Na evropskom vrhu po skoku cena, a inflacija galopira i ne staje
EPA/OLIVIER HOSLET

Prognoze nisu dobre, jer bi uskoro mogao da usledi novi "cunami", pa će bezmalo dve trećine kućnog budžeta odlaziti na stanovanje i hranu. Stručnjaci kažu da je realno inflacija još viša od objavljene i da to građani i te kako osećaju, prenose Novosti.

Čarobnog štapića za zaustavljanje tog trenda nema, a loše vesti stižu i od kompanija čiji se položaj rapidno pogoršava.

JOŠ LOŠIH VESTI ZA HRVATSKU Na evropskom vrhu po skoku cena, a inflacija galopira i ne staje

Foto: Shutterstock

 

 

Evropska investiciona banka utvrdila je da su hrvatske kompanije među najpogođenijim zbog rata u Ukrajini i da mnogima slede bankrot i stečaj. Stižu im astronomski računi za struju i gas, mnogima i za 300 odsto veći nego pre godinu dana. U mukama su i hrvatski hoteli na Jadranu, koji "u pet do 12", uoči glavne sezone, dižu cene, jer bi, inače, sezonu završili do guše u gubicima.

S druge strane, cene su na Jadranu toliko porasle da hrvatski gosti to više ne mogu da plaćaju, a pogotovo ne mogu izdržati udar cena u restoranima i na pijacama u turističkim mestima, gde se kilogram voća prodaje za deset evra i više. A smeštaj u hotelima i privatnim kućama skuplji je već sada za deset do čak 50 odsto u odnosu na lane.

Sve je više i protivnika uvođenja evra, pa privrednik Damir Vanđelić tvrdi da bi u Hrvatskoj uskoro moglo da bude i milion siromašnih, što nije dobro za primenu evropske valute.

Ekonomski stručnjak Hrvoje Serdarušić smatra da je od dvocifrene inflacije veći problem državni dug, a da će Hrvatska primenom evra preuzeti na sebe i probleme evropske valute. "Loša su vremena", konstatuje Serdarušić, dok ekonomski stručnjaci upozoravaju da će malo Hrvata moći izdržati nove udare cena ako se ovako nastavi.

I dok cene divljaju, a ljudi jedva žive od "prvog do prvog", Hrvatskoj bolno nedostaju radnici.

Ove će godine čak 100.000 stranaca dobiti posao u Hrvatskoj, pre svega Filipinci koji rade u građevini i turizmu. Žive krajnje skromno, pa ih hrvatske cene ne pogađaju, a uštede i za porodicu.

Hrvati nastavljaju trend iseljavanja, jer sa ovim cenama i platama ne mogu da izdrže, a jesen će očito doneti i nove izazove.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

18.06.2022 12:15

Bice oni dobri kad prestanu sa mrznjom prema srbima