STIŽE ZIMA NEZADOVOLJSTVA ZA BRITANCE Najviša inflacija još od vremena Margaret Tačer
Foto: Shutterstock

Velika Britanija beleži najvišu stopu inflacije od vladavine Margaret Tačer. Vlada "lek" vidi u subvencijama za građane u paketu sa rastom kamatnih stopa. 

U Centralnoj banci Engleske se donose odluke od kojih zavisi život svakog Britanca, a ona je podigla kamatne stope peti put zaredom.

Osnovna kamatna stopa od 1,25 odsto najviša je otkako su torijevci došli na vlast 2009. godine.

Inflacija tuče sve rekorde iz poslednje četiri decenije. Iznosi 9, a do kraja godine biće barem 11 odsto – pet puta više od želja Centralne banke.

STIŽE ZIMA NEZADOVOLJSTVA ZA BRITANCE Najviša inflacija još od vremena Margaret Tačer

Youtube/Printscreen

 

 

"Postoji samo jedan lek za nezadrživi rast plata, a to je da se stavi noga na kočnicu rasta cena, povećanjem kamatnih stopa", ističe britanski premijer Boris Džonson.

Opštine dele jednokratnu pomoć građanima za plaćanje računa za struju i gas. Vlada obećava reformu hipotekarnih kredita.

Građani ne veruju nikome i otkazuju godišnje odmore u inostranstvu.

Podrška Ukrajini po svaku cenu

"Cena nafte i gasa po svoj prilici ostaće visoka u doglednoj budućnosti. Isto važi za žitarice, stočnu hranu i veštačko đubrivo. Znam da ima onih, ako ne u ovoj zemlji a ono u inostranstvu, koji tvrde da je cena podrške Ukrajini postala previsoka", poručuje Džonson.

To je neuvijena aluzija na signale iz Pariza, Rima i Berlina da su pregovori sa Moskvom mogući.

STIŽE ZIMA NEZADOVOLJSTVA ZA BRITANCE Najviša inflacija još od vremena Margaret Tačer

Foto: EPA/Leszek Szymanski

 

 

Iz Evrope podsećaju da Džonson ne uživa poverenje naroda, a samim tim ni finansijskog tržišta.

"Britaniji je neophodno neukaljano vođstvo, vlada koja je u stanju da deluje. Primećujemo da je nedavno glasanje o poverenju dugoročno loše za premijera. Zato je Engleska trenutno glineni golub", ocenjuje analitičar Bader banke Robert Halver.

Recesija iz ćoška

Britanski postkovidski ekonomski zamajac se istopio.

U drugom kvartalu privreda je prešla u minus od 0,3 odsto. Još jedan ovakav kvartal i recesija će biti ozvaničena.

"Džonson je doveo do inflacije iz osamdesetih, stagnacije sedamdesetih, sada hoće plate iz šezdesetih da situacija bude kompletna", optužuje lider laburista ser Kir Starmer.

Građani ipak srećni

Ekonomija je pitanje broj jedan za 64 odsto građana. Začudo, čak 49 odsto Britanaca oseća se srećno i pored sve plićeg džepa.

Vladu podržava tek svaki peti.

Bez obzira na to da li će na vlasti ostati oslabljeni konzervativci ili će je preuzeti laburisti, ekonomska sudbina Britanije ne izgleda ružičasto i reči Vilijama Šekspira da dolazi "zima nezadovoljstva" izgledaju sve izvesnije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading