"ZAPADU SE NE MOŽE VEROVATI" Erdogan se čvrsto drži svog stava, pokrenuo pitanje koje se neće svideti komšijama
Tanjug/Ap

- Pitamo Grčku zašto ste gradili vojne baze. Oni nam daju odgovor: "protiv Rusije". A šta ste uradili da podržite Ukrajinu ako ste protiv Rusije? Sve je to laž. Ovom Zapadu se ne može verovati - rekao je turski predsednik.

Prema njegovom mišljenju, sa zapadnim zemljama se može sarađivati u oblasti nauke ili umetnosti, ali ne i politike.

- Na primer, Brisel već dugi niz godina ne može da donese konačnu odluku o ulasku Turske u Evropsku uniju, iako je Ankara dobila status kandidata još 1999. godine, dodao je Erdogan.

On je ranije upozorio da bi tekuća militarizacija ostrva u istočnom Egeju od strane Grčke mogla da se "završi katastrofom".

Odnosi između dve zemlje su se poslednjih godina ozbiljno zaoštrili zbog teritorijalnih sporova, kao i zbog činjenice da dve strane ne uspevaju da se dogovore o granicama morskih zona.

Erdogan je prošlog meseca rekao da se protivi zahtevu Švedske i Finske da se učlane u NATO. Turski predsednik je optužio vlade tih zemalja da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas rekao da su turske zabrinutosti opravdane.

- Ovo su opravdane zabrinutosti. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Kako je rekao generalni sekretar NATO, nijedan saveznik NATO-a nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske.

Komentari (0)

Loading