RIZIK OD UPOTREBE NUKLEARNOG ORUŽJA DOSTIGAO VRHUNAC! "Najviši nivo od perioda Hladnog rata - sve svetske sile panično povećavaju zalihe?
Foto: Printscreen

U izveštaju organizacije se navodi da SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja nastavljaju da modernizuju svoje nuklearne arsenale i povećavaju broj bojevih glava.

- Uprkos nekim važnim uspesima po pitanju kontrole nuklearnog naoružanja i razoružavanja, rizik od upotrebe nuklearnog oružja dostigao je najviši nivo od perioda Hladnog rata kada je bio na vrhuncu - rekao je Smit.

Prema prognozama stručnjaka, zalihe nuklearnog oružja će se povećavati u narednoj deceniji. Ukoliko se sadašnji trend nastavi, očekuje se da bi broj nuklearnih bojevih glava u svetu uskoro mogao da počne da raste, prvi put od Hladnog rata.

- Iako se ukupan broj nuklearnog oružja malo smanjio od januara 2021. godine do januara 2022., taj broj će se verovatno povećati u narednoj deceniji - smatraju stručnjaci SIPRI.

Kako je istakao predstavnik organizacije Vilfred Van, države koje poseduju nuklearno oružje zaoštravaju svoju retoriku i povećavaju ulogu koju ta vrsta oružja igra u njihovim vojnim strategijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Tuza

13.06.2022 16:17

Upotrebite i pobite se mdjusobno!Videli ste,posle Hirosime i Nagasakija,da nije tako strasno ako ste dovoljno daleko!